Vágólapra másolva!
Marion Jones, a doppinggyanúba keveredett háromszoros olimpiai bajnok amerikai futónő nem nyugszik; ki akarja törni egykori - állítólagos - doppingszállítója nyakát. A 29 éves sztár, egy nappal azok után, hogy 25 millió dollárra perelte Victor Contét, a THG "atyját", a BALCO droglaboratórium tulajdonosát, most azt követeli, hogy Conte vesse alá magát hazugságvizsgáló tesztnek. Tudniillik Conte azt állította egy tévéinterjúban, hogy saját szemével látta, amint Jones növekedési hormont fecskendez be a combjába a sydneyi olimpia idején.

"Követeljük Mr. Contétól, hogy vállalkozzon egy nyilvános tesztre hazugságvizsgáló gépen" - közölte Rich Nichols, Jones egyik ügyvédje az öt közül. "Marion Jones ugyanis átment egy ilyen vizsgálaton, s annak eredménye alátámasztja korábbi vallomását, miszerint nem szedett soha, semmilyen tiltott teljesítményfokozó szert. Most Mr. Contén a sor."

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság - Conte állításait követően - bizottságot hozott létre a Jones-ügy kivizsgálására. Amennyiben a vádak igaznak bizonyulnak, visszaveszik az atlétanő sydneyi érmeit.

Conte a maga részéről ugyancsak súlyos vádakkal kénytelen szembe nézni, melyek közül a legkomolyabbak: anabolikus szteroidok terjesztése és pénzmosás.

Nichols azt kívánja Contétól, hogy arra a kérdésre válaszoljon a hazugságvizsgáló gépben, miszerint látta-e a saját szemével, hogy Jones doppingolta magát. "Mi sem egyszerűbb annál, mint egy országos tévécsatorna műsorában képtelen vádakkal illetni Ms Jonest. Ahhoz viszont már bátorság kell, hogy ugyanezeket a vádakat, ugyancsak az ország nyilvánossága előtt, az illető egy hazugságvizsgáló gépben is megismételje" - mondta az ügyvéd.

Conte - aki basszgitárosként kezdte karrierjét, s csak később képezte át magát autodidakta módon vegyésszé és a táplálkozástudomány szakértőjévé - egyelőre nem válaszolt a Jones-csapat felszólítására. Szerdán azonban, amikor a 25 milliós per híre felröppent, a következőket nyilatkozta:

"Mindez csupán egy kétségbeesett nő PR-fogása. Egy olyan nőé, aki rendszeresen szedett doppingszereket, szinte egész atléta pályafutása során. Ismétlem: Marion hazudik, amikor azt állítja, hogy tiszta."

Ch. Gáll András