Vágólapra másolva!
A háromszoros olimpiai bajnok atlétanő Marion Jones beperelte Victor Contét, a BALCO doppinglaboratórium tulajdonosát, amiért az december 3-án az ABC televízió 20/20 című műsorában arról beszélt: saját szemével látta, ahogy Jones szállodai szobájában - általa adott - tiltott teljesítményfokozó szert fecskendezett injekciós tűvel a combjába. Jones, többek között, rágalmazásért, jó hírének besározásáért pereli a vegyészt, nem kevesebb, mint 25 millió dollárra (4,5 milliárd forint).

Contét, továbbá három másik férfit, akik ilyen-olyan módon kötődnek a BALCÓ-hoz (Bay Area Laboratory Co-Operative), idén februárban elítélte egy szövetségi bíróság drogterjesztéssel összefüggő bűncselekmények miatt. Jones ügyvédje egy San Franciscó-i kerületi bíróságon adta be a keresetet Conte ellen. Ebben többek között azt is említi Jones, hogy hazugságvizsgáló géppel is tesztelték, és a próba negatív lett, továbbá orvosa is tanúsítja, hogy az atlétanő sohasem doppingolt.

Conte állításai, a kereset szerint, "hamisak és rosszindulatúak". Conte mellett James Valente, a BALCO alelnöke, Remi Korchemny atlétaedző és Greg Anderson, a baseball-sztár Barry Bonds személyi trénere tartozik még az alperesek közé. A vádak többek között tiltott anabolikus szteroidok terjesztését, emberi növekedési hormon birtoklását, pénzmosást tartalmaznak, továbbá vegyi anyagok megtévesztő címkével történő ellátását.

Conte az ABC-nek azt nyilatkozta: "Jones meghozta döntését, ez az ő dolga. A következmények most már őt terhelik. Ha azt állítja, hogy nem doppingolt, akkor hazudik." Jones a keresetben azt állítja, hogy karrierje során 160 doppingellenőrzésen vett részt, közte öt doppingpróbán a sydneyi olimpia idején, s valamennyi negatív eredményt hozott.

Jonest egy egész jogi hadsereg - öt ügyvéd - képviseli, de Conte is bizakodó: "Nyugodtan várom a tárgyalást, az utolsó szóig kitartok amellett, amit a 20/20 műsorában kijelentettem." Conte nagy port kavaró nyilatkozatát követően a NOB és a WADA vizsgálatot indított, és a kanadai Dick Pound, a WADA elnöke leszögezte: amennyiben Conte vádjai bebizonyosodnak, Jonestól vissza kell venni olimpiai érmeit.

Ch. Gáll András