Vágólapra másolva!
Ez az a visszalépés, aminek sokkal többen örülnek, mint ahányan szomorkodnak miatta! Mert azáltal, hogy az amerikai Johnny Weir sérülés miatt lemondta a részvételt a műkorcsolyázók hét végi pekingi Grand Prix-fináléjában, a tartalékok közül a háromszoros világbajnok orosz Jevgenyij Pljuscsenko lépett a helyére.

A sportág jelenkori első számú sztárjának számító Pljuscsenko a sérüléseiből felépülve csak egyetlen GP-versenyen indult el a hat közül, s bár a sorozatot záró moszkvai Orosz-kupán győzött, az ezért kapott 12 pont nem volt elég a döntőbe jutáshoz. Mivel mindenkinek két eredménye számít bele az értékelésbe, gyakorlatilag csak annak lehet esélye a hatos döntőbe kerülésre, aki el is indul a két versenyen, s ezeken jól is szerepel. Elméletben persze 12 ponttal is be lehet jutni a döntőbe, mint ahogyan ez éppen most a párosoknál az amerikai Inoue, Baldwin duónak sikerült, de nem ez a jellemző. A nőknél és jégtáncban egyaránt 14 pont volt az alsó határ.

Pljuscsenkónak már a moszkvai verseny megkezdése előtt sem volt esélye, hiszen a hatodik helyezett 13 ponttal rendelkezett. A 21 pontos amerikai Weir azonban néhány napja lábsérülése miatt lemondta a részvételt, így az orosz megasztár az első tartalék helyéről bekerült az indulók közé. S ennek a cserének a GP-döntőt rendező kínaiak minden bizonnyal marketing szempontok miatt is felettébb örülnek. Az idei GP-sorozatot az elmúlt évekhez képest eleve sokkal nehezebb volt "eladni" a szponzorok felé azáltal, hogy a női mezőny két amerikai klasszisa, Michelle Kwan és Sasha Cohen nem vett részt benne. S öt év után fordul elő, hogy a GP-döntőben nem lesz amerikai korcsolyázónő.

Tavaly Sebestyén Júlia két GP-bronzéremmel, azaz 14 ponttal bejutott a GP-döntőbe, s ott 6. lett, idén 10 ponttal a 12. helyen zárt. Bár most is szerzett két bronzérmet (Párizsban és Moszkvában), a második helyett a Skate Canadán elért hatodik helyét vették figyelembe az előzetesen lefektetett versenyeztetési terv alapján. Megjegyzendő, hogy ha Európa-bajnoknőnknek a két harmadik helyét számolják, most ez a 14 pont (7+7) is kevés lett volna a döntőbe jutáshoz, mert a japán Ando és Onda 14 pontja egyaránt 9+5-ös összeadásból jön ki, azaz egy második és egy negyedik helyezésből, ami holtverseny esetén értékesebb a két harmadik helynél. Jégtáncban a Hoffmann Nóra, Elek Attila kettős öt ponttal a 17. helyen végzett.

A Grand Prix-döntőben, ahol mindenki tiszta lappal indul, a pénzdíjazás 272 ezer dollár, ebből a győztesek 25 ezret kapnak, egyéniben, párosban és jégtáncban is.

A Grand Prix-döntő mezőnye:
férfiak: Joubert (francia, 21 ponttal kvalifikálta magát), Buttle (kanadai, 19), Sandhu (kanadai, 19), Jahnke (amerikai, 14), Csengjang Li (kínai, 13), Pljuscsenko (orosz, 12)

nők: Szluckaja (orosz, 24), Arakava (japán, 21), Phaneuf (kanadai, 21), Rochette (kanadai, 19), Ando (japán, 14), Onda (japán, 14)

páros: Sen Hszüe, Csao Hung-po (kínai, 24), Petrova, Tyihonov (orosz, 21), Csang Tan, Csang Hao (kínai, 21), Pang Csing, Tung Csian (kínai, 18), Obertasz, Szlavnov (orosz, 18), Inoue, Baldwin (amerikai, 12)

jégtánc: Navka, Kosztomarov (orosz, 24), Belbin, Agosto (amerikai, 24), Denkova, Sztavijszki (bolgár, 24), Chait, Sakhnovski (izraeli, 16), Dubreil, Lauzon (kanadai, 16), Delobel, Schoenfelder (francia, 14).

Fábik Tibor