Vágólapra másolva!
A fővárosi önkormányzat vezetése nem támogatja, hogy a 2006-os Európa-bajnokság után a 2009-es úszó-vb-t is a Margitszigeten rendezzék meg.

A Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülésén megállapította, hogy egy vb rendezésének sokkal nagyobbak a követelményei, a költségei, mint a 2006-os úszó Eb-nek. Egyebek közt például amiatt, hogy be kellene fedni a nyitott létesítményeket. Ha az állam szorgalmazza ennek a vb-nek a rendezését, döntenie kell arról, hogy hol, illetve milyen pénzből legyen az - mondta Hubert Béla, a fővárosi SZDSZ-frakció helyettes vezetője.

Hozzátette: a Fővárosi Közgyűlés a 2006-os úszó Eb-vel kapcsolatos kérdésekről várhatóan csütörtökön tárgyal, a 2009-es vb-vel összefüggő ügyekről a jövő hónapban kellene határoznia, mivel január végéig lehet jelentkezni a rendezésért.

Az ügyben a nyilatkozott Szabó István, a Fővárosi Önkormányzat Sport Ügyosztályának elnöke is: "Ebben a helyzetben nem a létesítmények befedéséről van szó, hanem csak arról, hogy egy világbajnokság megrendezése jóval nagyobb terheléssel jár, mint egy Eb-é. A következő hetekben az lesz a feladatunk, hogy egyeztessünk a kormány képviselőivel, hogy milyen garanciákat tudnának felmutatni az ügyben"

Az elhangzottakra Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség (MUSZ) elnöke, az európai szövetség, a LEN vezető testületének, a Bürónak a tagja így reagált: "A 2006. évi Eb támogatását - mert a megfogalmazásból azt vélem felfedezni - köszönjük. Ez esetben a visszaút felmérhetetlen következményekkel járt volna, hiszen a megkurtított pénzből önálló, Eb-színvonalú uszodát már nem lehetne felépíteni. Tehát csak meglévőhöz lehet csatolni hiányzó medencét. A Komjádi uszodában van 50-es, de ott házakat kéne lebontani a bővítéshez, a Margitszigeten fákat kellene kivágni, de már ültettünk, és ha kell, ültetünk."

"Az az igazság, hogy az Eb-előkészületek alapján már nekem is elment a kedvem a vb-től. Bécsben, a rövid pályás úszó-Eb-n most tapasztalhattuk, hogy más országok részéről mekkora erők mozdulnak meg egy úszó-vízilabda vb rendezése érdekében. Nálunk ez inkább újabb elmarasztalást eredményezhetne. Pusztán a teljesség kedvéért: a világbajnokságot nyitott uszodában szerettük volna megrendezni, de az Eb esetében számos félinformáció kering. De hát ehhez már csak hozzá kell szoknunk" - tette hozzá Gyárfás.

Arra a felvetésre, hogy a Főpolgármesteri Kabinet álláspontja a margitszigeti vb-rendezést teljesen ellehetetleníti-e, Gyárfás így válaszolt: "A LEN-Büro bécsi ülésén téma volt a 2005. évi montreali vb. Híre ment, hogy anyagi okok miatt elmarad. A kanadai szövetségtől érkezett a tájékoztatás: taktikai lépésről van szó csupán, a kormányt akarják ösztönözni. Általános vélemény volt, hogy ha a vb elmaradna, akkor Kanada nemhogy úszó-, de semmiféle nemzetközi sportesemény rendezői jogát hosszú ideig aligha nyerhetné el. A LEN elnöke a leghatározottabban jelentette ki: Montreal 2005-ben várja a világ úszóit, vízilabdázóit."