Vágólapra másolva!
Risztov Éva címvédőhöz méltóan, 4:32.26 perces idővel 400 m vegyesen aranyérmet szerzett a bécsi rövid pályás úszó Európa-bajnokságon. A döntőben fölényes biztonsággal diadalmaskodott, s lett 2003 után másodszor is a kontinens legjobbja ezen a távon. Remekelt a 15 esztendős Hosszú Katinka is, aki bronzérmes lett 4:35.41 perces teljesítménnyel. Szintén harmadik lett Cseh László, aki a 100 hát fináléjában 52.09 másodperccel csapott célba.

A 19 éves Risztov a selejtezőhöz képest csaknem két másodperccel volt gyorsabb önmagánál, s úgy utasította maga mögé a teljes mezőnyt, hogy végig egy-két testhossznyi előnnyel vezetett. Ráadásul a hajrát is remekül bírta, s azzal, hogy meggyőző versenyzéssel őrizte meg Európa-bajnoki titulusát, egyszersmind feledtette gyengébb olimpiai szereplését is.

A Bp. Spartacus kiválóságának ez volt a hatodik rövid pályás Eb-aranya, korábban 200 m pillangón (2002, 2003), 400 m (2002) és 800 m gyorson (2002) állhatott a dobogó tetejére a 25 méteres medencében lebonyolított földrészközi csúcstalálkozókon.

A mindössze 15 esztendős Hosszú Katinka is minden dicséretet megérdemel, hiszen a bajai tinédzser élete legjobbját produkálva, pompás hajrával érkezett be a harmadik helyre.

Cseh László bronzéremmel zárta szereplését az idei Eb-n, miután a 100 m hát vasárnap késő délutáni döntőjében 52.09 másodperces idővel az Európa-csúcstartó német Rupprath és a Bécsben kétszeres kontinenselső osztrák Rogan mögött harmadikként csapott a célba.

A 400 m vegyes aranya és a 200 m vegyes ezüstje után a normálmedencében 100 m háton az idei madridi Európa-bajnokságon első Cseh ez utóbbi számban 25 méteren is dobogós helyezésre készült. Az abszolút favorit Rupprath azonban igazolta a papírformát, és a hazai vízben szintén kiváló sorozatot produkáló, 200 m vegyesen éppen a magyar klasszist legyőző Rogan különversenyt vívott, Csehnek be kellett érnie a harmadik helyezéssel, így mindhárom színű éremből egyet vihet haza Budapestre az osztrák fővárosból. Összességében pedig - 2 arany, 1 ezüst és 2 bronz megoszlásban - öt Eb-medálja van immár a Bp. Spartacus élúszójának rövidpályán.

A nap utolsó magyar érdekeltségű versenyében, a 200 m női hát fináléjában Szepesi Nikolett a 7. helyen végzett 2:11.01 perccel.