Vágólapra másolva!
"Vitalij Klicsko sokkal keményebbeket üt, mint ahogy az a televízión látszik" - ismerte be kettejük szombat esti, Las Vegas-i összecsapása után a brit Danny Williams, aki a 8. menetben kiütéses vereséget szenvedett a 202 centis ukrántól. A WBC nehézsúlyú világbajnoki címét így megvédte az idősebbik Klicsko, aki sikerével azt is bebizonyította, hogy ő napjaink legjobb nehézsúlyú profibokszolója. A 33 éves Klicsko mérlege ezzel 35/2-re javult - a 35 győzelem 34 KO-val született -, a 31 éves Williamsé 32/4 (27)-re romlott.

A K2 és a Top Rank által közösen rendezett, s az HBO által sugárzott gála mérkőzéseinek a Mandalay Bay Hotel adott otthont. Az érdeklődés óriási volt, a közönség jelentős részét európai bokszrajongók tették ki. Vitalij Klicskónak ez volt az első címvédése, s Williams azzal érdemelte ki a jogot a kihívásra, hogy júliusban kiütötte Mike Tysont.

Ezúttal semmi esélye sem volt a bátran küzdő, de csupán a "két lábon járó homokzsák"szerepére kárhoztatott, brixtoni születésű Williamsnak. Már az első menetben lement, majd a harmadikban egy balhorog után újból megismerkedett a padlóval a kihívó, akinek ekkorra már felrepedt és jócskán megduzzadt a szemhéja.

Klicsko valamennyi menetet simán nyerte, dugattyúszerű jobbegyeneseivel tisztes távolságban tartotta a folyton - eredménytelenül - belharcra törekedő britet. A hetedik menetben jött egy újabb leütés, majd a vég a nyolcadik menetben érkezett el, amikor egy kombinációt követően Williams negyedszer is lefeküdt. Uyan nagy nehezen talpra vergődött, de Jay Nady mérkőzésvezető beszüntette a kilátástalan küzdelmet.

Addiga Klicsko két pontozónál tíz, egynél tizenegy pontos különbséggel vezetett. Az AP értékelése szerint valamennyi menetben simán jobb volt: 519 ütésének 44 százaléka célba talált, ami hihetetlenül jó arány. Williams öngyilkos taktikája - élő bokszzsákként felfogni az ellenfél ütéseit, aki majd a nyolc-kilencedik menetre kifárad a saját maga által diktált tempótól - visszaütött. Klicsko valóban "kiütötte" magát, de közben Williamst is kiütötte. "Nem üt olyan megsemmisítő erővel, mint Tyson, de sokkal kiegyensúlyozottabb" - dicsérte legyőzőjét Williams.

Forrás: MTI

Az egyik előmeccsen napjaink profi ökölvívásának egyik legnagyobb egyénisége, a Puerto Rico-i Miguel Cotto megvédte a WBO kisváltósúlyú világbajnoki övét Randall Bailey ellen. A mérkőzés a hatodik menetben ért véget, amikor az orvos nem engedte a súlyosan felrepedt szemhéjú Bailey számára a folytatást. Addigra azonban Cotto már döntő fölénybe került, a második és a harmadik menetben is leütötte Baileyt, akinek mindössze 14 ütése talált célba Cotto 104 pontos találatával szemben.

Ch. Gáll András