Vágólapra másolva!
Komoly meglepetéseket hoztak az asztalitenisz Top 12 verseny csoportküzdelmei, hiszen a világranglistán 35. helyezett, s így papíron a mezőny legerősebbje, Póta Georgina nem jutott be az elődöntőbe, a férfiaknál címvédő Zwickl Dániel pedig egy győzelemmel búcsúzott. A Nemzeti Sportcsarnokban pénteken a férfiaknál Demeter-Németh K. és Jakab-Fazekas P, a nőknél Braun-Éllő és Molnár-Fazekas M. elődöntőket játszanak.

A Top 12 verseny mezőnye egy helyen már a kezdés előtt megváltozott, mert a lázas beteg Pergel Szandra lemondta az indulást; a tartalékok közül Kókai Ágnes lépett a helyére a B csoportban. A férfiaknál ugyancsak a B csoportban Lindner Ádám vállsérülés miatt a második fordulóban lépett vissza, így ebben a csoportban csak öten szerepeltek. A délelőtti három forduló után a nőknél az A csoportban Fazekas Mária és Braun Éva, a B csoportban Póta Georgna és Éllő Vivien maradt veretlen, a férfiaknál pedig ez a bravúr csak a mezőny legfiatalabbjának, a 19 éves, idén ifjúsági Eb-t nyert Jakab Jánosnak (B csoport) sikerült ez a bravúr.

Délután a nap legizgalmasabb meccsén az A csoportban Braun Éva 4:3-ra, a döntő szettben 15-13-ra verte a címvédő Fazekas Máriát, s elsőként jutott az elődöntőbe. Annak, hogy az utolsó mérkőzésen 4:0-ra kikapott Szvitán Krisztinától, már nem volt jelentősége. Braun mögött a második helyen Fazekas jutott tovább. A B csoportban a világranglistán 35. helyezett Póta Georgina hatalmas meglepetésre mindkét délutáni meccsét elvesztette, Éllő Vivientől 4:3-ra kapott ki, majd ami igazán nagy baj volt számára, Kertai Ritával szemben is alulmaradt 4:1-re, s így kiesett. Az A csoportból az első helyen Molnár Zita, a másodikon Éllő jutott tovább egyaránt négy-négy győzelemmel (Molnár Pótától, Éllő Molnártól kapott ki), így a pénteki elődöntőkben Braun-Éllő és Molnár-Fazekas M. mérkőzések következnek.

Forrás: [origo]

Fazekas Mária és Molnár Zita

A férfiaknál Jakab Jánost délután sem tudták legyőzni, s egyedüli veretlenként, a B csoportból négy győzelemmel ment tovább. A második helyen Németh Károly jutott az elődöntőbe, s komoly meglepetés, hogy a címvédő Zwickl Dániel csupán egy győzelemmel aratott, s a 4. helyen kiesett. Az A csoport élén Demeter Lehel végzett, másodikként Fazekas Péter jutott tovább, azaz a pénteki elődöntőkben Jakab-Fazekas és Demeter-Németh K. találkozókat játszanak.

Eredmények:
férfiak, A csoport: 1. Demeter 4 győzelem, 2. Fazekas 4, 3. Vitsek 3, 4. Marsi 3, 5. Zoltán 1, 6. Muskó 0
B csoport: 1. Jakab 4, 2. Németh K. 3, 3. Varga Z. 1, 4. Zwickl 1, 5. Simon 1.

nők, A csoport: 1. Braun 4, 2. Fazekas 4, 3. Iszajeva 3, 4. Lovas 2, 5. Kókai 1, 6. Szvitán 1
B csoport: 1. Molnár 4, 2. Éllő 4, 3. Póta 3, 4. Li Bin 2, 5. Kertai 2, 6. Vass 0

Fábik Tibor