Vágólapra másolva!
A junior vb-ezüstérmes Hoffmann Nóra, Elek Attila jégtánckettős főszereplésével, s többek között az Eb-4. Póth Diána közreműködésével elevenedik meg a jégen Csajkovszkij híres balettje, a Diótörő. Az előadásokra az év végén az UTE jégcsarnokában kerül sor.

A német romantika nagy alakja, E. T. A. Hoffmann (1776-1822) meséivel több zeneszerzőt is megihletett - lásd Offenbach: Hoffmann meséi - , s az ő kedves kis története alapján született Pjotr Iljics Csajkovszkij (1840-1893) Diótörő-je is. Ezt a híres balettet korcsolyázóink most a jégre viszik, ami akár felüdülésnek is felfogható a versenyszezon közepette. A mintegy kétórás programban legtehetségesebb korcsolyázóink lépnek fel, s az ötven szereplő számára kétszáz kosztüm készült erre az alkalomra. A főszerepet a junior vb-ezüstérmes Hoffmann Nóra, Elek Attila jégtánckettős játssza, ők köszönnek vissza ránk a produkció óriásplakátjáról, amely már jó néhány helyen fellelhető Budapesten.

"Az ötlet nem új keletű, hiszen a Diótörő-t már tavaly is előadtuk, akkor a Káposztásmegyeri csarnokban, de a mostani produkció sokkal profibb, látványosabb lesz" - ígéri Hoffmann Nóra. "Nagyon komolyan készülünk az előadásra, persze ez nem olyan felkészülést igényel, mintha verseny előtt állnák. Ez egy igazi gálaelőadás lesz!" - mondja Elek Attila.

Ami a szereposztást illeti, a Diótörő szerepében Elek Attilát láthatjuk, Marika Hoffmann Nóra, a gonosz egérkirály Zákány Bertalan lesz, az Eb-4. Póth Diána szólót táncol. A további szereplők között lesz Vidrai Szabolcs, Pavuk Patrícia, Rosnik András, Nagy Zsuzsanna, Elek György, Jekatyerina Maszlova, Griga Judit és Marsi Alexandra. A magyar bajnok formációs csapat tagjai ugyancsak látványos elemekkel járulnak hozzá az előadás sikeréhez.

A mese rövid története: Marika karácsonyi ajándékként egy diótörő-babát kap a keresztapjától. Az ajándékozást követően a kislány elalszik, és az ünnep éjszakáján félelmetes csatáról álmodik. A harcban a Diótörő által vezetett katonák az egérkirály és hadserege ellen küzdenek. Az ütközetben Marika Diótörő segítségére siet. A kivívott győzelem után a fabábú herceggé változik, majd Marikával mesebeli utazásra indul.

Forrás: [origo]

Elek Attila és Hoffmann Nóra az előadás óriásplakátja előtt

A Diótörő jégbalett ötvözi a legmodernebb vizuáltechnikai, pirotechnikai eszközöket és a hagyományos díszleteket. A produkció december 27-én, 28-án és 29-én naponta két alkalommal 15 és 18 órakor kerül megrendezésre az UTE jégcsarnokban (Budapest IV. kerület, Megyeri út 13.).

Jegyek 1900 és 4400 Ft közötti árakon a Ticketpro országos hálózatában kaphatók, információs telefonszám: 06-1-383-9520.

Fábik Tibor