Vágólapra másolva!
Az atléta Vanderlei de Limát és a tornász Daiane dos Santost választották az év sportolójává Brazíliában.

De Lima közel állt ahhoz, hogy megnyerje az athéni olimpia maratonfutó számát, öt kilométerrel a cél előtt ugyanis még az élen haladt. Akkor azonban egy volt ír szerzetes, Cornelius Horant rátámadt, s az úttest szélére rángatta. Az egyik néző, név szerint Poliviosz Kosszivasz ugyan gyorsan közbelépett, lefogta a tettest, s így de Lima továbbfuthatott, ám csak harmadik lett az olasz Stefano Baldini és az amerikai Mebrahtom Keflezighi mögött.

Az athéni incidens a nemzetközi Sportdöntőbíróságon folytatódott, illetve folytatódik, de Lima ugyanis a svájci székhelyű szervezethez fordult jogorvoslatért. Az atléta - aki az olimpia záróünnepségén átvehette a Pierre de Coubertin fair play díjat - azt szeretné, hogy két aranyérmest hirdessenek. Hazájában egyébként az év olimpiai személyisége elismerést is kiérdemelte.

A tornász dos Santos ugyan idén nem tudott olyan remek produkcióval előrukkolni, mint tavaly, amikor talajon világbajnok lett, de a szavazók az olimpiai ötödik helyét is nagyra értékelték, mivel térdsérülésből felépülve sikerült a legjobbak közé kerülnie.