Vágólapra másolva!
Négy női és hat férfi úszó képviseli a magyar színeket a Bécsben csütörtöktől vasárnapig tartó rövid pályás Európa-bajnokságon.

Ott lesz a válogatottban a normál, vagyis 50 méteres medencében Európa-bajnok, világbajnoki ezüst- és olimpiai bronzérmes Cseh László, illetve a Bp. Spartacus másik klasszisa, az athéni ötkarikás játékokról érem nélkül hazatérő, a 25 méteres medencében azonban már több alkalommal kontinensbajnok Risztov Éva is.

Előbbi három (200 m és 400 m vegyes, 100 m hát), utóbbi két számban (200 m pillangó, 400 m vegyes) próbál szerencsét, s mellettük - amint az a hétfői budapesti sajtótájékoztatón kiderült - főképpen a négy versenyszámban is érdekelt pécsi Bodor Richárdtól, a májusi madridi Európa-bajnokság háromszoros bronzérmesétől vár még medál(oka)t Kiss László szövetségi kapitány.

A szakvezető másokat ugyancsak képesnek tart dobogós helyezésre, s összességében 2 Európa-bajnoki arany és 3 ezüst megszerzésében bízik annak dacára, hogy a Kőér utcai uszodafelújítás miatt a Turi György irányította Szpari-alakulatnak egy hónap kiesett a felkészülésből, az Amerikában tanulók, köztük az athéni olimpiai negyedik, sokszoros világ- és Európa-bajnok Kovács Ágnes pedig az ottani egyetemi vizsgaidőszak miatt nem tudnak átruccanni Európába.

Nem lehet ott a bécsi 25 méteres medencében a nyári olimpián ezüstérmével legeredményesebb magyar úszó, Gyurta Dániel sem, akit fiatal kora miatt még kizár az Eb-részvételből a kontinentális szövetség szigora. Miként hasonló okból távol maradni kényszerül az ausztriai csúcsvetélkedőről az utánpótlás legtehetségesebb képviselői közül Verrasztó Dávid és Kis Gergely is. Ők hárman, hasonlóképpen tinédzserkorú honfitársaik társaságában, Bécs helyett a szlovákiai Zilinán versenyeznek 50-es medencében, azon a nemzetközi viadalon, amelyet közép-európai országok fiataljai számára írtak ki.

Az idei a második ilyen verseny a sorban, tavaly először Magyarországon, közelebbről Hódmezővásárhelyen találkoztak a régió ifjú reménységei. A rendezvény célja éppen az, hogy megfelelő erőpróbán mérje fel tudását az a korosztály is, amelynek a reprezentánsai még nem indulhatnak az ifjúsági Európa-bajnokságon. Gyurtáék tavaly egy szám kivételével valamennyi döntőben nyertek, s hasonlót remél a szakvezetés a bécsi Eb idején zajló zsolnai versenyen is.

A sajtótájékoztató keretében írták alá a Magyar Úszó Szövetség és a Herendi Porcelánmanufaktúra Rt. három évre szóló szerződését, amelynek értelmében a világhírű magyar cég támogatja mind a 2005-ös ifjúsági, mind a szintén Budapesten rendezendő, 2006-os felnőtt Európa-bajnokságot.

Az utóbbi eseménnyel kapcsolatos mizériákról is szó esett a hétfői összejövetelen, ahol is Hargitay András, az egykori világbajnok vegyes úszó az általa vezetett alkalmi bizottság nevében leszögezte, hogy céljuk a közvéleményt izgató kérdések tisztázása, a tényfeltárás. Leszögezte, hogy meggyőződése szerint közakarattal igenis megoldható úgy a 2006-os budapesti Európa-bajnokság, hogy a Margitszigetnek ne érje sem a flóráját, sem a faunáját helyrehozhatatlan károsodás.

A bécsi rövid pályás Eb-re utazó magyar csapat névsora:
Hosszú Katinka, Risztov Éva, Szepesi Nikolett, Verrasztó Evelyn, Bodor Richárd, Cseh László, Financsek Gábor, Kerékjártó Tamás, Molnár Ákos, Nagy Péter