Vágólapra másolva!
December 18-án, szombaton nagyszabású profiboksz-gálát rendez a Polish Boxing Promotion a nyíregyházi Bujtosi Sportcsarnokban. A programban két világbajnoki címmérkőzés is szerepel: Kótai Mihály a WBF nagyváltósúlyú övének megvédésére készül, a lengyel Agnieszka Rylik pedig a WIBF szuperkönnyűsúlyú koronáját próbálja megőrizni. A rakamazi születésű Kótai élete 32. profi összecsapásán először lép szorítóba szűkebb hazájában.

Krzysztof Zbarski, a gálát rendező Polish Boxing Promotion tulajdonosa és Veres László menedzser-edző a hétfői sajtótájékoztatón először Hidvégi György minapi, Las Vegas-i szerepléséhez gratulált. "Óriási dolog, hogy Gyuri az MGM Grand színpadán, a profiboksz Mekkájában lépett fel, s pazar teljesítményével már becenevet - Iceman - is kiérdemelt az amerikai tévékommentátortól" - hangsúlyozta Zbarski.

Az est főműsorszámáról, a Kótai-Phillips nagyváltósúlyú világbajnoki döntőről Zbarski azt mondta: Phillips ugyan már elmúlt 41 éves, de mindent tud erről a sportágról, és alighanem Kótai legkeményebb, legveszélyesebb ellenfele lesz a magyar ökölvívó eddigi profi karrierje során.

Erről csak annyit: a Las Vegas-i illetőségű, de pensacolai (Florida, ez Roy Jones Jr. szülőhelye is) Phillips fénykorában a WBA és az IBF világbajnoka volt, de két súlycsoporttal lejjebb, kisváltóban. Igaz, olyan megasztárokkal küzdött meg, mint Vernon Forrest, Kosztya Tszyu vagy éppen Ike Quartey, s 1997-ben kiérdemelte a Ring magazintól "Az év meglepetése" különdíjat a Tszyu felett technikai KO-val aratott, szenzációs győzelme miatt.

A december 18-i PBP-gála műsora:

  • Surman Zoltán (6, 4, 5 KO) - Arek Malek (lengyel, 4, 1, 2 KO) szuperkönnyűsúly, 6 menet
  • Albert Rybacki (lengyel, 12, 0, 7 KO) - később kijelölendő, nagyközépsúly, 6 menet
  • Hidvégi György (4, 0, 3 KO) - később kijelölendő, cirkálósúly, 6 menet
  • Matolcsi József (19, 6, 13 KO) - Adam Zadworny (lengyel, 7, 7, 5 KO) nagyváltósúly, 8 menet
  • Agnieszka Rylik (lengyel, 15, 1, 11 KO) - Iva Weston (trinidadi, 9, 1, 1 KO) szuperkönnyűsúly WIBF vb-címmérkőzés, 10 menet
  • Kótai Mihály (30, 1, 15 KO) - Vince Phillips (amerikai, 46, 8, 1, 33 KO)nagyváltósúlyú WBF vb-címmérkőzés, 12 menet.

Forrás: [origo]

A nyíregyházi bokszgála sztárjai

A gálát az RTL Klub közvetíti. Érdekes, hogy a TV2 ugyanebben az időpontban a győri Nagy "Csonttörő" János - Julio Pablo Chacón összecsapást tűzte műsorára. Veres magabiztosan kijelentette: "Okosabban tenné a konkurens csatorna, ha kitérne előlünk, mert úgyis mindenki a nyíregyházi gálát fogja nézni."

Ch. Gáll András