Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) tanácsának Helsinkiben megtartott ülésén bejött a papírforma: eldőlt, hogy a 2009-es szabadtéri világbajnokságot Berlin rendezheti meg. A német főváros a spanyolországi Valenciával és a horvátországi Splittel szemben nyert a szavazáson.

Berlin már a jövő évi vb lebonyolítására is pályázott, s tulajdonképpen favoritnak számított, de 2002. április 14-én az IAAF tanácsa a kenyai fővárosban, Nairobiban Helsinkinek adta a 2005-ös vb rendezését. Emlékezetes, hogy erre - Moszkva, Brüsszel és Róma mellett - Budapest is kandidált, s a szavazás utolsó fordulójáig versenyben volt. A végső körben Helsinkire 15, Berlinre 7, Budapestre 5 tanácstag szavazott. Az IAAF azóta már arról is döntött, hogy 2007-ben Japánban, Osakában lesz a szabadtéri vb.

A 2005-ös vb rendezéséért Berlinnek a spanyolországi Valencia és a horvátországi Split voltak a vetélytársai, de a német főváros most biztos befutónak tűnt: egyrészt a legerősebb szponzori hátteret tudja biztosítani, másrészt az 1936-os olimpiára épített, de természetesen felújított stadionja ideális helyszíne lesz a versenyeknek, s a szavazásnál néhány tanácstagnak talán "lelkiismeret furdalása" is volt a 2002-es voksa miatt.

A vb-történelemhez még az is adalék, hogy Berlin 1991-ben is szeretett volna házigazda lenni, de ekkor Tokióra esett a választás. Valószínűleg "kárpótlás" jelleggel is lehetett Stuttgart 1993-ban rendező, s akkor helyt is állt.

A berliniek ezúttal biztosra akartak menni, s esély ide vagy oda, Helsinkiben erős delegációval jelentek meg, amelynek Otto Schily belügyminiszter is tagja volt. "Ha valami először nem sikerül, akkor ne add fel, hanem próbáld meg újra és újra! Berlin csodálatos város, amely hihetetlen tempóban fejlődik, és mindent megteszünk azért, hogy káprázatos körülmények közepette fogadjuk a földkerekség legjobb atlétáit" - ígérte meg Otto Schily.

A jelenlétével támogatta Berlint két nagy sztár, a távolugrás kétszeres olimpiai bajnoka, a német Heike Drechsler, valamint a versenyzéstől ugyancsak idén visszavonult "ezüsthalmozó" namíbai sprinter, Frankie Fredericks is. Utóbbi második otthonának nevezte a német fővárost, ahol megismerkedett és összeházasodott feleségével.

A döntés után méltatta Berlint Lamine Diack, az IAAF szenegáli főtitkára is: "Örömmel láttam, hogy Berlin a 2005-ös pályázati vereség után azonnal megfogadta, újra versenybe száll. S most teljesen megérdemelten aratott egyértelmű győzelmet. Az IAAF tanácsa biztos benne, hogy kiváló házigazda lesz" - fogalmazott Lamine Diack, aki még érzelmi érzelmi húrokat pengetve bevallotta, hogy fiatal távolugró korában számára az amerikai Jessy Owens volt a példakép, aki éppen az 1936-os berlini olimpián nyert négy aranyérmet, s írt ezáltal sporttörténelmet.

Fábik Tibor