Vágólapra másolva!
Három doppingeset miatt nem kap indulási engedélyt a jövő évi, a legrangosabb viadalokat felvonultató ProTour-sorozatra a Phonak svájci kerékpárcsapat. A határozatot követően a nemzetközi szövetség (UCI) szóvivője jelezte, hogy a gárda szerződést bontott az ügyben érintett sztárjával, Tyler Hamiltonnal.

Az UCI licencadó bizottsága mostani döntésével megerősítette az első fokon eljáró fegyelmi bizottság határozatát. A Phonak, amely most már csak a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordulhat, várhatóan hamarosan reagál a kizárására.

A svájci istállóban három világklasszis, az olimpiai aranyérmes Hamilton, az idei Vueltán második Santiago Perez, valamint az 1998-as világbajnok Oscar Camenzind akadt fenn a vizsgálatokon. Előbbi kettő vérátömlesztés, utóbbi pedig eritropoetin (EPO) használatával.

A Phonak az UCI-val azt közölte, hogy Hamiltont már múlt héten csütörtökön értesítették döntésükről. A várhatóan kétéves eltiltás elé néző kerékpáros még nem szólalt meg az ügyben, ám a rendszeresen frissített honlapján nem tesz említést "elbocsátásáról".

Jelen pillanatban 19 csapat tagja a Tour de France, a Giro d'Italia és a Vuelta a Espana háromhetes körversenyek mellett valamennyi más rangos viadalt felölelő ProTour-sorozatnak.

a résztvevők
Németország: Gerolsteiner, T-Mobile
Belgium: Davitamon-Lotto, Quick Step
Dánia: CSC
Spanyolország: Baléares, Euskaltel, Liberty, Saunier-Duval
Egyesült Államok: Discovery Channel (a US Postal jogutódja)
Franciaország: Bouygues Telecom, Cofidis, Crédit Agricole (Bodrogi László új csapata), Fdjeux.com
Olaszország: Fassa Bortolo, Liquigas, Lampre-Caffitta, Domina Vacanze
Hollandia: Rabobank.