Vágólapra másolva!
Több mint két hónapos csendet tört meg azzal a doppinggyanúba keveredett Kosztasz Kenterisz görög atléta, hogy egy helyi televíziós csatornának elmondta: nem volt színlelt az athéni olimpia előtti, társával, Ekaterini Tanuval közösen elszenvedett motorbalesete.

"Szó sincs arról, hogy ki akartunk volna bújni a doppingvizsgálat előtt, pedig tudom, sok ember ezt gondolja. Siettünk vissza az olimpiai faluba, amikor a baleset megtörtént" - mondta a rejtélyes esetet megelőzően nemzeti hősként tisztelt sprinter. Ügyükben jelenleg eljárás folyik, azonban a múlt keddi tárgyalás elmaradt, mert az egyik szemtanút, Filipposz Szürigosz újságírót súlyosan bántalmazták egy szórakozóhelyen.

Kenteriszt és Tanut a játékok megnyitója előtti napon, az olimpiai faluban szerették volna ellenőrizni, ám ők - mivel állítólag nem tudtak róla - nem jelentek meg a doppingvizsgálaton, ami elvileg automatikusan kétéves eltiltást von maga után. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság először az eset másnapján várt magyarázatot a sprinterektől, akik azonban a meghallgatás előtt motorbalesetet szenvedtek, ezért sem akkor, sem a módosított időpontban, három nappal később nem jelentek meg a tárgyaláson. A férfi 200 méter olimpiai bajnoki címvédője és a női 100 méter sydneyi ezüstérmese végül az ötnapos "csúszást" követő NOB-meghallgatás után bejelentette, hogy nem indul a játékokon.

Az athéni ügyészség Kenteriszt és Tanut a doppingellenőrzés szándékos kikerülésével, valamint a balesetük körülményeiről és az állapotukról adott hamis közlés miatt vádolja. Az atlétákon kívül az őket négy napig a kórházban kezelő orvos és volt edzőjük, Hrisztosz Cekosz ellen is eljárás folyik. A trénert ráadásul doppingszereket tartalmazó táplálék-kiegészítők behozatalával és forgalmazásával is vádolják, miután korábban ilyen készítményeket talált a rendőrség az érdekeltségébe tartozó egyik cégnél.

Az ügy egyik következményeként szeptember 2-án lemondott Odisszeasz Papadolisz, a Görög Atlétikai Szövetség főedzője. A feladatát 1997 óta ellátó tréner többször hangsúlyozta, hogy tájékoztatta a két atlétát a doppingszűrés időpontjáról. Az érintettek azonban tagadják ezt.