Vágólapra másolva!
Eva Maria Barki a magyar sportolók elleni provokációnak tartja, hogy a diszkoszvető Fazekas Róbertet és a kalapácsvető Annus Adriánt doppingvétség miatt megfosztották athéni olimpiai aranyérmétől. A két atléta ügyvédje a Magyar Olimpiai Bizottság vezetőinek felelősségét is felvetette, szerinte Schmitt Pál MOB-elnöknek nem volt felhatalmazása, hogy Annust képviselje az athéni fegyelmi tárgyaláson.

A Bécsben élő magyar ügyvédnő kedden jelentős érdeklődéstől övezett, több külföldi, főleg japán újságíró előtt tartott sajtótájékoztatón ismertette a két ügy fejleményeit. Előrebocsátotta: sok dezinformáció látott napvilágot az ügyben, hangulatkeltést is tapasztal a két sportoló ellen, mintha a sajtó nem hinne ártatlanságukban, úgy érzi, nem áll mellettük a nemzet. Annus és Fazekas is jelen volt az eseményen, de csak ritkán szólaltak meg.

Barki úgy véli: Fazekas esetében azt kellett volna vizsgálni, hogy miért nem tudott elégséges mintát adni, az előírt 75 helyett csak 25 millilitert. Szerinte a szabályok kimondják: az elégtelen mintaadás csak akkor minősül vétségnek, ha "komoly indok nélkül" történik. Hozzátette: nagyon csodálkozik, hogy a magyar illetékesek nem tettek panaszt az "embertelen bánásmód" ellen, hiszen az ellenőrök "undorító módon" bántak Fazekassal.

"Orvosi szakvélemények támasztják alá, hogy ilyen különleges stresszhelyzetben természetes, ha valaki nem tud vizeletet adni. Az is probléma, hogy az athéni fegyelmi tárgyaláson nem állt rendelkezésre erről orvosi szakvélemény" - mondta Barki, aki szerint nem vizsgálták meg a leadott 25 millilitert, ebből is látszik, hogy hadjárat folyt a két sportoló ellen. "A fegyelmi tárgyaláson is jelen kellett volna lennie egy ügyvédnek, aki védi a versenyzőket, akkor nem született volna a kizárásukról határozat" - jelentette ki.

Annus ügyében Barki hangsúlyozta, a versenyzőt személyesen kellett volna értesíteni, hogy ellenőrizni akarják. A kalapácsvető győzelme után két éjszakát az olimpiai faluban töltött, ekkor még minden rendben volt vele, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) csak Fazekas esete után kezdte keresni.

"A MOB-nak üzentek, hogy hol van Annus, nem mondták, hogy még egy mintát akarnak tőle venni. Annus helyesen megmondta, mikor lesz otthon. Ekkor jött egy osztrák rendszámú autó, egy férfivel és egy nővel, akik megijedtek, mivel egy újságíró bekopogott a kocsi ablakán és eltűntek, mert féltek. Ezután üzentek, hogy Annus menjen az osztrák határra, de Annus ezt nem kapta meg, sohasem értesítették, sem telefonon, sem faxon. Pedig a szabály szerint személyesen kell értesíteni a sportolót az ellenőrzésről. Ez erősíti a gyanút, hogy nem is akarták ellenőrizni, csak provokálni" - mondta Barki.

Hozzátette: jogtalanul rendelték az osztrák határhoz a versenyzőt, mivel a szabályok szerint az ellenőröknek kell a sportoló tartózkodási helyére menniük, ott, ha kell, két órát várni, és ha ez kétszer megtörténik, csak az számít az ellenőrzés elmulasztásának. Barki hivatkozott arra a levélre, amelyet Molnár Zoltán, a MOB ügyvezető igazgatója, az athéni magyar csapat vezetője írt a NOB-nak augusztus 27-én fél 8-kor.

Ebben bocsánatot kért, hogy Annus megsértette a NOB előírásait, és nem tett eleget a WADA szabályainak. Az ügyvédnő szerint ez nem felel meg a valóságnak, és később ez a levél volt a kizárási határozat egyik alapja. Kiemelte, a reggeli levél után Molnár Zoltán este fél tízkor újabb levelet küldött a NOB-nak, amely ellentétben áll a korábbival és ebben tájékoztatja a NOB-ot, hogy Annus nem tud megjelenni a meghallgatáson, mert rossz lelki állapotban van. De ez a levél nem érkezett meg Athénba, mert rossz faxszámra küldték el.

"Az athéni fegyelmi tárgyaláson Schmitt Pál képviselte Annust, de erre nem volt meghatalmazása. A bizottság, úgy látom, szívesen elnapolta volna a tárgyalást, mert Annus küldött orvosi igazolást. A bizottság elnöke háromszor rákérdezett, hogy Schmitt Pálnak van-e meghatalmazása, aki harmadszorra azt mondta, hogy szóbeli meghatalmazása van. Nem mondta, hogy az első levél tartalma nem felel meg a valóságnak. Ezt a jegyzőkönyvet én Lausanne-ból kaptam meg, nem a MOB-tól, Annus sem kapta meg. Ott hagyták ezt az árva gyereket védelem nélkül" - fogalmazott Barki.

Kiemelte, több szakértő véleményét kérte arról a jelentésről, amely szerint Annus athéni két mintája két különböző embertől származik. Ezek szerint csak a tesztoszteron-szint különbözik, ebből pedig nem lehet olyan következtetést levonni, hogy a két minta eltérő. Újságírói kérdésre válaszolva Annus azt mondta, egyelőre nem adja vissza az aranyérmet, előbb megvárja a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) döntését, amelyhez mindkét atléta fordult. Az első tárgyalásra decemberben vagy januárban kerülhet sor. Mindkét versenyző úgy nyilatkozott, a magyar sportvezetéstől senki sem kereste meg őket, mióta hazajöttek.

Barki - aki az 1990-es években mozgalmat indított a romániai magyarság körében Autonómia, most! jelmondattal és a Medgyessy-kormányt "a kommunista rendszer új kiadásának" nevezte - azt mondta, egyszerűen magára hagyták a két atlétát, pedig magyar ügyről van szó, nemcsak a sportolók karrierjéről. Kiemelte: Annust és Fazekast nem doppingolással vádolják, csak azzal, hogy a szabályokat formálisan nem tartották be.