Vágólapra másolva!
Komoly biztonsági intézkedések mellett, békés körülmények között zajlott le a kalapácsvetés Világdöntője Szombathelyen. Az olimpiai bajnoki címétől megfosztott Annus Adrián és Fazekas Róbert a nézők között foglalt helyett, s a bemutatásuknál nagy tapsot kaptak, de szimpátiatüntetés most nem volt mellettük. A férfiaknál a finn Karjalainen, a nőknél az orosz Kuzenkova győzött, s nyert így harmincezer dollárt. Pars Krisztián a harmadik helyen végzett.

A Sugár úti dobócentrum bejáratánál már egy órával a kalapácsvetés Világdöntőjének kezdete előtt rendőrök és jó néhány biztonsági ember fogadta a nézőket. A versenyre mintegy ezren látogattak ki, s békés körülmények közepette figyelhették az évközi Grand Prix-pontverseny alapján meghívottak csatáját. Az olimpiai bajnoki címétől hivatalosan doppingvétség miatt megfosztott, s a NOB-döntés ellen fellebbező két magyar atléta, Annus Adrián és a diszkoszvető Fazekas Róbert a nézők között foglalt helyet, de nem a főlelátón. Amikor a műsorközlő bemutatta őket, nagy tapsot kaptak, de szimpátiatüntetés most nem volt mellettük.

Annus, akit a Nemzetközi Atlétikai Szövetség - egyelőre - nem tiltott el, indulhatott volna a versenyen, de mint ismert, bejelentette visszavonulását. Az Athénban olimpiai bajnoknak kihirdetett japán Murofusi nem jött el Szombathelyre, így az olimpiai ezüstérmes, világbajnoki címvédő fehérorosz Tyihon számított favoritnak, aki azonban 80,44 méteres eredménnyel csak a második helyet tudta megszerezni. Az első helyen 81,43-mal az a finn Karjalainen végzett - s vitte el a győztesnek járó harmincezer dollárt -, aki a világranglistán elfoglalt harmadik helye ellenére az olimpián nem jutott be a 12-es döntőbe. A dobogó harmadik fokára az Athénban ötödik helyen végzett Pars Krisztián állhatott fel, aki most 79,17-ig jutott.

"Az olimpia nagy csalódás volt számomra, ezért ez a verseny sokat jelentett nekem. Az tűztem ki célként, hogy 80 méter fölött dobjak, így a 81,43 már csak ráadás volt. Mivel jó eredményt értem el, ez sokat segít a jövő évi felkészülésemben. A következő világbajnokságot Finnországban rendezik, és a hazai közönség előtt majd illik is jól szerepelnem" - nyilatkozta Karjalainen.

A harmadik helyéért 12 ezer dollárt kasszírozó Pars Krisztián vegyes érzelmekkel értékelt: "Technikailag teljesen szétestem, ami rettentően zavart. Nagyot akartam dobni, de ehhez lassúak voltak a lábaim, egyszerűen nem értem utol magam. Ezzel együtt elégedett vagyok az eredményemmel, mert dobogóra szerettem volna állni, ami sikerült is."

A nőknél két olimpiai bajnok is volt a mezőnyben, s az athéni győztes orosz Kuzenkova átmentette a formáját Szombathelyre, 72,90 méteres eredménnyel nyert. A sydneyi bajnok lengyel Skolimowska 69,83-mal csak az ötödik helyet tudta megszerezni. A második helyen a fehérorosz Cander (72,06), a harmadikon a francia Montebrun (70,63) végzett, míg a negyedik a versenyen kívül induló Divós Katalin lett, idei legjobbjával, 69,94-gyel.

Kuzenkova boldogan, de nagyon fáradtan nyilatkozott: "Szinte minden erőmet a pályán hagytam. Egy ideig most még gondolni sem tudok versenyre. Annak természetesen nagyon örülök, hogy az olimpia után most is nyerni tudtam. De az biztos, hogy most már nagy pihenőt tartok."

Eredmények:
férfiak: 1. Kajalainen (finn) 81,43 méter; 2. Tyihon (fehérorosz) 80,44; 3. Pars Krisztián 79,17; 4. Kozmus (szlován) 77,21; 5. Charfreitag (szlovák) 76,99; 6. Gyevjatovszkij (fehérorosz) 76,54

Nők: 1. Kuzenkova (orosz) 72,90; 2. Cander (fehérorosz) 72,06; 3. Montebrun (francia) 70,63; 4. Divós Katalin 69,94 - versenyen kívül, 5. Skolimowska (lengyel) 69,83; 6. Heidler (német) 69,65.

A Világdöntőre a többi számban - a kalapácsvetés kihelyezett versenye után - két hét múlva Monte-Carlóban kerül sor.

Fábik Tibor

[origo]