Vágólapra másolva!
Vasárnap délután 15 órától a szombathelyi Sugár úti Atlétikai Centrumban rendezik meg a férfi és női kalapácsvetés Világdöntőjét - korábbi nevén Grand Prix-fináléját -, amelyen sajnos nem lesz teljes a mezőny. Az olimpiai aranyérmétől megfosztott s a visszavonulását bejelentő Annus Adrián legfeljebb a nézőtéren tűnhet fel, az olimpiai bajnokká előlépett japán Murofusi pedig - talán a szombathelyi népharagtól tartva - lemondta a részvételét.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) szabályai szerint a Világdöntőben a világranglista legjobb nyolc versenyzője indulhat. Ez lesz a második ilyen "szuperfinálé" Szombathelyen, s tavaly el is jött mindenki a vasi megyeszékhelyre, aki jöhetett. Idén más a helyzet. A legnagyobb hiányzó kétségkívül az olimpiai aranyérmétől megfosztott Annus Adrián, aki a sajnálatos athéni események miatt bejelentette a visszavonulását. Pedig neki nem kellene messziről jönnie, hiszen Jákon lakik. Az viszont nem elképzelhetetlen, hogy nézőként ott lesz a versenyen. A kizárása következtében olimpiai bajnokká előlépett japán Murofusi viszont biztosan nem jön el Szombathelyre. Vele kapcsolatban olyan pletykák is elterjedtek, hogy Athénban röplapokat osztogatott Annus kizárását sürgetve, s ez nem tette népszerűvé Szombathelyen. Ráadásul Annus kijelentette, hogy az aranyérmét nem is adja át neki.

A férfimezőny sztárja így az a fehérorosz Ivan Tyihon lesz, aki tavaly megnyerte a párizsi világbajnokságot, Athénban pedig ezüstérmes lett. (Persze egyelőre még a bronz van nála, az ezüstöt Murofusin kell behajtania.) Az idei világranglista-vezetőnek nem lesz könnyű dolga Szombathelyen, hiszen a nemzetközi szövetségtől kapott rajtlista szerint dobókörbe lép honfitársa, az olimpiai negyedik helyezett Vagyim Gyevjatovszkij, valamint az athéni selejtezőben kiválóan szereplő, majd a döntőt végül is az ötödik helyen befejező Pars Krisztián. Ha a 22 éves versenyző az athéni legjobbját, a 80,50 métert megismételné a Világdöntőben, minden bizonnyal dobogós lenne. Nagy kérdés, sikerül-e javítania olimpiai eredményén a finn Karjalainennek, aki a világranglista harmadik helyezettjeként rajtolt a görög fővárosban, ott viszont a döntőig sem jutott el.

A női mezőnyben két olimpiai bajnokot is köszönthetünk. Olga Kuzenkova személyében itt lesz az athéni győztes, akinek éppen az idén sikerült kilépnie az "örök második" szerepkörből. Az ő dolga viszonylag könnyűnek látszik, mert az ezüstérmes kubai Moreno és honfitársnője, a bronzérmes Crawford sem használja ki a szombathelyi lehetőséget. A Sydneyben aranyérmes lengyel Kamila Skolimowska, aki Athénban szoros versenyben ötödik lett, viszont eljön. Az IAAF hozzájárult ahhoz, hogy az olimpián járt három magyar kalapácsvetőnő, Divós Katalin, Tudja Julianna és Orbán Éva is rajthoz állhasson, persze versenyen kívül, ám közülük csupán Divós él a lehetőséggel.

Tavaly a világbajnokságról ezüstérmesként hazaérkező Annus Adrián Szombathelyen legyőzte a fehérorosz Tyihont, s ő vitte el a 30 000 dolláros IAAF-fődíjat. A honorárium-rendszer azóta nem változott, a férfi és női győztes idén is 30-30 ezer dollárt vehet fel, a második helyezett 20 ezret, a harmadik 12 ezret kap, a negyedik helyért 7000, az ötödikért 5000, a hatodikért 4000, a hetedikért 3000, míg a nyolcadikért 2000 dollár jár.

A "foghíjassá" vált dobógála egyik ünnepi eseményének számított volna a pályafutását befejező Kiss Balázs, Atlanta kalapácsvető olimpiai bajnokának ünnepélyes búcsúztatása, amelyről Kiss kimentette magát, mondván, hogy az ismert események kizárják egy békés és ünnepélyes ceremónia megrendezését.

A Világdöntő - angol nevén World Athletics Final - műsorából csupán a két kalapácsvető szám jut Szombathelynek, a program gerincét szeptember 18-án és 19-én Monacóban, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség főhadiszállásának is otthont adó nagyhercegség pompás stadionjában bonyolítják le.

Az IAAF kalapácsvető világdöntő programja:
14.30: a női versenyzők bemutatása, melegítés
15.00: női kalapácsvető Világdöntő
16.00: gyerekváltó
16.15: a férfi versenyzők bemutatása, melegítés
16.45: férfi kalapácsvető Világdöntő
18.00: eredményhirdetések

Fábik Tibor

[origo]