Vágólapra másolva!
Pénteken Brüsszelben folytatódik az atlétikai Golden League-sorozat, melynek ötödik állomásán már biztos a telt ház a Baudouin király-stadionban. A Van Damme-emlékversenyre mind a 47 ezer jegy elkelt elővételben, s az érdeklődés nem meglepő: az athéni ötkarikás játékok 16 arany-, 16 ezüst- és 14 bronzérmese áll rajthoz. Köztük a diszkoszvetés olimpiai ezüstérmese, Kővágó Zoltán is.

A Golden League-sorozatból eddig négy verseny ment le, s a GL-számokban négyen őrzik a veretlenségüket: a férfiaknál a dominikai Sanchez (400 m gát), a svéd Olsson (hármasugrás), a nőknél a bahamai Williams-Darling (400 m) és a dél-afrikai Cloete (magasugrás). De ahhoz, hogy a sorozat egymillió dolláros fődíját megkaparintsák, nem csak Brüsszelben, hanem szeptember 12-én az utolsó állomáson, Berlinben is győzniük kell. Ha mind a négyüknek sikerül a bravúr, akkor négyen osztoznak a fődíjon, ha csak egyiküknek, az visz mindent! (Mint ismert, tavaly a mozambiki Mutola egyedül vitte el az egymillió dollárt.)

A még négy versenyben maradt atléta közül Sánchez, Olsson és Williams-Darling Athénban is nyert, s ha nem ünnepeltek túlságosan sokáig, akkor a papírforma szerint Brüsszelben is győzniük kell. Cloete az olimpián csak ezüstérmes lett az orosz Szleszarenko mögött, s vélhetően nem túl boldog, hogy legyőzője is ott lesz a belga fővárosban.

A 28. Van Damme-emlékversenyre mind a 47 ezer jegy elkelt elővételben, s az érdeklődés nem meglepő: az athéni ötkarikás játékok 16 arany-, 16 ezüst- és 14 bronzérmese áll rajthoz. Az indulók között lesz az Athénban férfi 1500-on és 5000-on is győztes marokkói el-Guerrouj, a női rúdugrást világcsúccsal megnyerő orosz Iszinbajeva, valamint a férfi diszkoszvetésben Fazekas Róbert kizárása után győztesnek kihirdetett litván Alekna is. S ebben a számban mind a három athéni dobogós indul, így - Brüsszelben egyedüli magyarként - az ezüstérmes Kővágó Zoltán és a bronzérmes észt Tammert is. Bár 1500-on rajthoz áll az Athénban el-Guerroujzsal szemben heroikus küzdelemben alulmaradó kenyai Lagat, a nagy visszavágó mégis elmarad, mert a marokkói futó ezúttal a 3000 métert választotta.

Fábik Tibor