Vágólapra másolva!
Nagyon kevésen, mindössze néhány tized ponton múlt, hogy a pénteken kezdődő olimpián ritmikus gimnasztikában nem indul magyar versenyző, s nem is egy, hanem hat! Ám kéziszercsapatunkat a tavalyi, éppen Budapesten rendezett kvalifikációs világbajnokságon a semleges vélemények szerint is csúnyán lepontozták, a lányok így végeztek a 11. helyen, Athénba pedig az első tíz juthatott ki. A mindössze 17 éves átlagéletkorú magyar csapat immár múlté, a lányok abbahagyták az rg-t, s négyen a táncra váltottak.

A Farkas Alíz, Horváth Erika, Maros Judit, Mórocz Eszter, Polner Mária, Weninger Mildred összetételű kéziszercsapatból Farkas Alíz ott lesz ugyan az olimpián, de csak nézőként. A ritmikus gimnasztikával szakító lányok közül azonban ő, Maros Judit, Mórocz Eszter és Polner Mária továbbra is egy "csapatban" van, együtt táncolnak, s különböző fellépéseket vállalnak.

- A kis csapatunk vezetője Szitt Melinda, aki a válogatottban a balettmesterünk volt, s velünk dolgozik még a vb-n egyéni induló Haris Brigitta, aki szintén abbahagyta az élsportot, egy másik volt rg-s, Molnár Kati, és még Horváth Boglárka - mondja Mórocz Eszter.

- Akiket érint, megemésztették már, hogy nem lehetnek ott az olimpián?
- Azt hittük, hogy már sikerült túltennünk magunkat rajta, de most, néhány nappal a játékok megkezdése előtt nagyon rossz hallgatni az olimpiai híreket, hogy a többi sportoló már elindult Athénba, vagy már ott is van, és látni az athéni képeket a televízióban. S belegondolni abba, mi is milyen közel voltunk ahhoz, hogy ott legyünk a játékokon...

- Miért hagyták abba az rg-t? Még egy olimpia biztosan belefért volna a pályafutásukba.
- Hat évet lehúztunk együtt, ez nem kis idő. A vb előtt nagyon sokat edzettünk, szinte a nap minden percét a tornateremben töltöttük, és belefásultunk. Újabb négy év már túl sok lenne, és semmi garancia nincs arra, hogy a pekingi olimpián ott lehetnénk.

- A tánc valamilyen szinten pótolja a sportot?
- Igen, persze ez sokkal kevesebb elfoglaltsággal és kötöttséggel jár. Ami nem is baj, mert így mellette még marad időnk a barátokra és a tanulásra.

- Milyen fellépéseket vállalnak?
- Az elmúlt vasárnap például a Bazilika előtt adtunk elő négy számot, egy Európai Uniós rendezvény gáláján, amelyen többek között Miklósa Erika, Edvin Marton és a Magyar Néptáncegyüttes is fellépett. De szerepeltünk korábban az EU-csatlakozás ünnepségén is. Itt készült rólunk egy referencia videó, ami kijutott Németországba, nagy tetszést aratott, s úgy néz ki, hogy jövő nyáron a müncheni táncfesztiválon is fellépünk. De ahova hívnak bennünket, mindenhova szívesen megyünk!

Fábik Tibor