Vágólapra másolva!
Nagyszerű magyar sikerrel zárult a mainzi Chess Classic 2004 sakkfesztivál Fischer Random Chess 11 fordulós, svájci rendszerű versenye. Almási Zoltán veretlenül, egypontos előnnyel végzett az élen. A befejező játéknapon mindössze két remit engedélyezett ellenfeleinek, négy győzelmet aratott. Almási jövőre a Szvidler-Aronyian párharc győztesével játszhat páros mérkőzést.

A FiNet szponzorálta Fischer Random Chess tornát remek teljesítménnyel nyerte meg Almási Zoltán. A magyar ranglista harmadik helyezettje már a FIDE kieséses rendszerű világbajnokságán is biztató formában szerepelt, balszerencsés vereséget szenvedett a később világbajnoki címet szerzett üzbég Rusztam Kaszimdzsanovtól.

"Nagyon jól kamatozott, hogy a verseny előtt két hétig alaposan készültem, nem a Fischer sakkra koncentráltam, hanem csak egyszerűen sokat sakkoztam. Örülök a sikernek, s ez a további munkához is erőt ad. Úgy érzem, hogy jól játszottam, egy kis szerencse is kellett a győzelmemhez, de a feszített tempót fizikailag is bírni kellett. Remélem, hogy a hétvégi rapid tornán is sikerül jó helyezést elérnem"- értékelt villámgyorsan a boldog győztes.

A torna második napján hat fordulóra került sor, s Almási Zoltán két értékes győzelemmel rajtolt. Az orosz Kobalija ellen pozíciós játékvezetéssel tündökölt, Griscsukkal szemben taktikai arzenált vetett be, s a meggyengült világos királyállás elleni támadása védhetetlen volt. Taktikusan gyorsan remizett a francia Bacrottal, majd kevésbé meggyőző játékkal, de nyert az orosz Landa ellen, remizett az orosz Tregubovval, s az első helyet eldöntő csatában hatásos kiskombinációval verte a kazah Szadvakaszovot. Almási tornagyőzelmével kiharcolta a jogot, hogy jövőre a Szvidler-Aronyian páros mérkőzés győztesével meccselhet.

A hetes győzelmi sorozattal kezdő francia Etienne Bacrot a finisben elgyengült. A világranglista negyedik orosz Alekszander Morozevics nagy hajrával jött fel, utolsó két játszmáját sajnos éppen Gyimesi Zoltán és Varga Zoltán ellen nyerte meg.

a verseny végeredménye:
1. Almási Zoltán (magyar, 2644) 9,5 pont
2-8. Bacrot (francia, 2712), Kobalija (orosz, 2643), Tregubov (orosz, 2628), Szadvakaszov (kazah, 2626), Naiditsch (német, 2576), Rublevszkij (orosz, 2686) és Morozevics (orosz, 2743) 8,5
9-13. Sasikiran (indiai, 2666), Griscsuk (orosz, 2705), Ponomarjov (ukrán, 2722), Landa (orosz, 2584) és Baklan (ukrán, 2595) 8
14.-29. Karjakin (ukrán, 2591), McSahne (angol, 2643), Bologan (moldáviai, 2663), Gyimesi Zoltán (2618), Varga Zoltán (2592), Czebe Attila (2487), ... 7,5