Vágólapra másolva!
Mainzban a spanyol Alekszej Shirov és az orosz Peter Szvidler szimultánjával szerdán kezdődik meg a Chess Classic 2004 sakkfesztivál. A rapid sakkozás világbajnoka, Viswanathan Anand dortmundi első helyével a tarsolyában érkezik a Rajna-parti városba, s játszik nyolcjátszmás rapid mérkőzést Shirovval. A Fischer-Random Chess szabályai szerint az orosz Peter Szvidler a tavalyi nyílt verseny győztesével, a német Levon Aronyiannal csatázik. Mindkét műfajban nyílt versenyeket is rendeznek, többek között az ukrán exvilágbajnok Ruszlan Ponomarjov, az orosz aranyérmes olimpikonok, Alekszander Morozevics és Alekszander Griscsuk részvételével.

Az augusztus 4. és 8. között megrendezésre kerülő fesztiválnak a fénypontja az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand, és a 2000-es teheráni döntőbeli ellenfelének, a spanyol Alekszej Shirovnak a nyolcjátszmás rapid mérkőzése lesz. Anand már negyedszer játszik a Rajna-parti városban, ahova Frankfurtból költözött a neves verseny. A rapid sakkozás királya 2001-ben a klasszikus sakkozás világbajnokával, Vlagyimir Karmnyikkal vívott tízjátszmás meccset, 5-5-re végződött a csatájuk, majd a villámpartikban Anand nyert.

Egy évvel később az újdonsült FIDE-világbajnok, Ruszlan Ponomarjov volt az ellenfele, az indiai exvilágbajnok a nyolcjátszmás mérkőzésen 4,5-3,5 arányú győzelmet aratott. Tavaly Polgár Judittal emlékezetes nagy meccset játszott, nagymesternőnk háromszor is vezetést szerzett, Anand mindháromszor egyenlített, majd az utolsó játéknapon mindkét partiban nyert, 5-3-ra győzött.

Anand és Shirov korábban hatvanhat különböző időbeosztású játszmában mérte össze erejét, az indiai szuperzseni nagy fölénnyel vezet, húsz játszmát nyert meg, hatszor szenvedett vereséget. Mainzban naponta két partit játszanak, 25-25 perc gondolkodási idejük lesz, és lépésenként 10 másodperc bónuszidőt kapnak.

A Fischer-Random Chess szabályai szerint mérkőzik meg Peter Szvidler és a német Levon Aronyian. Az orosz nagymester tavaly Lékó Péter ellen nyert 4,5-3,5-re abban a műfajban, ahol 5 perccel a partik előtt sorsolják ki a tisztek helyzetét a táblán. A Chess960 versenyben 20-20 perc a gondolkodási idő és 5 másodperc lépésenként. Minden évben nagy sikere van a világhíres nagymesterek és amatőrök számára is nyitott rapid, illetve Chess960 tornának.

Idén is jelentős a díjazás, 35 ezer euró a díjalap, a győztes 6 ezret kasszírozhat. (A két páros mérkőzés díjalapja ezúttal sem publikus.) A sakkrajongók a tornákat a chesstigers.de honlapon élőben kísérhetik figyelemmel.

Verőci Zsuzsa