Vágólapra másolva!
A címvédő szlovák Remák Zoltán nyerte a Tour de Hongrie kerékpáros körversenyt, melynek utolsó szakaszán az ausztrál Coby Stevenson bizonyult a leggyorsabbnak.

A Gyöngyös és Budapest közötti 135 km-es etapon sokáig egy, magyarokból álló csoport tekert az élen, de 2 km-rel a vége előtt elfogyott az előnye. Az ötödik szakasz után élen álló Remák a mezőnnyel ért célba.

A legjobb magyar, Garamszegi László az egyik kanyarban bukott, s a kerékpárja szerelésével mintegy két percet vesztett.

"A legfontosabb a biztonság, és úgy láttam, hogy erre oda is figyeltek" - mondta sajtótájékoztatón Jean-Marie Leblanc, a Tour de France versenyigazgatója, aki a mezőnnyel haladva tekintette meg a Tour de Hongrie utolsó két szakaszát.

A világ legjelentősebb kerékpáros viadalának elsőszámú vezetője ugyanakkor azt tanácsolta a magyar szervezőknek, hogy próbálják meg felgyorsítani az eredménylisták elkészítését és a díjak átadását, ezzel ugyanis többek között a szponzoroknak is kedveznének.

Leblanc szerint az utak minősége általában megfelelő volt, és a csapatok számával sem akadt gond, noha - mint mondta - több külföldi együttes meghívása nyilván jót tenne a versenyek. Arra a kérdésre, hogy hová sorolná a Tour de Hongrie-t, így válaszolt: "A Tour de France, a Giro d'Italia és a Vuleta a Espana a világ legnagyobb kerékpáros versenyei, a második sorban következik a belga, a holland és a svájci viadal, a harmadikban pedig például a portugál vagy éppen a magyar.

Hatodik, egyben zárószakasz, Gyöngyös-Budapest, 135 km:
1. Cody Stevenson (ausztrál, Cyclinews.com) 3:07:11 ó
2. Morten Christiansen (norvég, Cykelcity.se) azonos idővel
3. Daniel Strauch (német, Team Rsh) a. i. 4. Árvai Attila (P-Nívó Betonexpressz FTC II.) a. i.

az összetett végeredménye:
1. Remák Zoltán (szlovák, Sport Podbrezova) 20:03.26 óra
2. Phillip Thuaux (ausztrál, Cyclingnews.com) 2:06 perc hátrány
3. Martin Prazdnovsky (szlovák, Sport Podbrezova) 2:23 p. h.
...5 Garamszegi László (P-Nívó Betonexpressz FTC I.) 5:03 p. h.

a pontverseny győztese: Prazdnovsky

a legjobb hegyimenő: Garamszegi