Vágólapra másolva!
Mike Tyson, egykori profi nehézsúlyú bokszvilágbajnok 15 hónap után először lép szorítóba, midőn pénteken, Louisville-ben megmérkőzik Danny Williamsszel. A 38 éves ökölvívó a Sky Sports honlapjának Ringside című magazinjában adott terjedelmes interjút.

Tysonban mákszemnyi kétség sincs afelől, hogy először is "kivégzi" a 31 éves Williamst, a korábbi brit és nemzetközösségi bajnokot, majd megszerzi a WBO jelenleg Lamon Brewster által őrzött koronáját, végül a súlycsoport jelenlegi királyát, az ukrán Vitalij Klicskót is legyőzi, s újra a nehézsúly vitathatatlan uralkodója lesz.

- Tényleg újra világbajnok akar lenni?
- Minden kétséget kizáróan ez a célom. Három-négy mérkőzésre lesz szükségem, hogy újra a csúcsra jussak. Hiszek abban, hogy képes leszek rá. Egyetlen pillanatra sem veszítettem el a hitemet. Nem vagyok az a fajta fickó, aki könnyen elbátortalanodik. Ha ilyen lennék, már rég abbahagytam volna.

- Nem mindenki ad esélyt Önnek...
- Bolond lennék, ha úgy szállnék ringbe, hogy nem vagyok biztos a sikerben. Amúgy elég nagy bolond vagyok, de nem ekkora. Nem kockáztatom meg a bukást, annál nagyobb bennem a büszkeség.

- Brewster lehet a következő ellenfele?
-Igen, és azután Vitalij Klicsko. Persze nem azonnal. Addig még van egy kis idő, de Klicsko feltétlenül ott van az úton, amit be akarok járni.

- Addig azonban Williamst mindenképpen le kellene győznie.
- Bevallom, sohasem láttam még bokszolni Williamst, viszont már találkoztunk és elbeszélgettünk. Megmondtam neki, nagyon legyen észnél, mert ha nem figyel, egy pillanat alatt a negyvennegyedik olyan bokszoló lehet, akit kiütöttem profi pályafutásom során - 52-ből. Keményen edzek, tudom, hogy pénteken teljesítenem kell a feladatot. Ez a munkám, s én szeretem elvégezni a munkámat. Most már minden a helyére került, tisztul a kép. Ha Isten is úgy akarja, győztesen fogok visszatérni.

- Úgy tűnik, itt, a phoenixi edzőtáborban jóval kisebb felhajtás veszi körül, mint a korábbi években, évtizedekben...
- Megváltoztam, minden megváltozott körülöttem. Elzavartam a sleppet, az élősködőket, rájöttem, hogy csak a pénzemért rajonganak körül. Semmi fölösleges sallang nincs rajtam, körülöttem. Csak egy átlagos fickó vagyok, semmi több. Edzőm, Freddy Roach vezetésével lényegre törően dolgozunk. Mindenki azt mondja, és én is úgy érzem, sokkal jobb fizikai állapotban vagyok, mint legutóbb, Clifford Etienne ellen. Pedig őt is kiütöttem 49 másodperc alatt...

- Megvan még a régi éhség, a győzni akarás?
- Meg bizony! Csak mivel most kisebb a médiacirkusz, az emberek azt hiszik, hogy kiégtem. Pedig dehogy. Igaz, megváltoztam. Régen egy bolond, fiatal fickó voltam. Bementem a ringbe, ránéztem az ellenfélre, de úgy, hogy attól összecsinálta magát. Ma már nem célom a megfélemlítés. Az is csak egy színház volt. Ma csak szimplán győzni akarok, mindenféle körítés nélkül.

- Menni fog?
- Mennie kell. Óriási bennem a meccséhség. Majdnem másfél éve nem bunyóztam, csak élveztem az életet, legalábbis azt hiszem. Most eljött az ideje a munkának. Nem tudom, hogy hiányzott-e a boksz, de hogy most hiányzik, az biztos. Több mint egy évig csak tengtem, lengtem, de ennek vége. Szükségem volt a semmittevésre ahhoz, hogy újra felébredjen bennem a vadászösztön. De most már a régi vagyok.

Ch. Gáll András