Vágólapra másolva!
Dortmundban, a szuperverseny második fordulójában Lékó Péter sötéttel remizett Vlagyimir Kramnyikkal. Nagymesterünk pontos védekezéssel egyenlített ki az orosz világbajnokkal szemben. Viswanathan Anand világossal fontos rangadót nyert, az orosz Peter Szvidlerre mért vereséget. Jól tartja magát a két ifjú titán, a 14 éves Szergej Karjakin világossal a címvédő Viorel Bologan ellen harcolta ki a pontosztozkodást, a német Arkadij Naiditsch az orosz Szergej Rublevszkijtől rabolt el fél pontot. Lékó a harmadik játéknapon Karjakinnal mérkőzik meg.

A dortmundi torna egyik nagy rangadóján, Valgyimir Kramnyik és Lékó Péter nem bírt egymással. A játszma bejezése után a világbajnoki döntőre készülő nagy ellenfelek alaposan kielemezték a partit. "Ilyen a vezérindiai védelem" - foglalta össze röviden a parti tanulságait nagymesterünk. "Szupernagymesteri gyakorlatban a 14.exd5 változat még nem fordult elő, a sakktáblán kellett megoldanom a feladatot. Világos térelőnyével kicsit jobban állt, de pontos manőverekkel sikerült kiegyenlítenem. Értékes ez a sötéttel szerzett fél pont. Tegnap nagyon érdekesen alakult Bologan elleni játszmám. Logikus a döntetlen eredmény, de a nagy kapkodásban éppen a 40. lépésben hagytam egy a kínálkozó Bd8 húzást" - értékelte Péter a két fordulót.

Ebben a csoportban a 14 éves Szergej Karjakin már második, meglepetést okozó fél pontját szerezte meg. Az orosz huszárjátékban Viorel Bologan hosszasan manőverezgetett, mire még rutintalan ellenfelét hibázásra kényszerítette. Időzavarban azonban elmulasztotta a nyerőesélyes folytatást.

A másik négyes párharcában megszületett az első győzelem, fontos rangadót nyert a világranglistán második indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand. A szicíliai védelem Najdorf változatában alaposan feladta a leckét a négyszeres olimpiai bajnok ellenfelének, Peter Szvidlernek. Az orosz nagymester gyalogot áldozott, de Anand jobban számolt, a látszatfenyegetéseket hárította, anyagi előnyét bástyavégjátékban győzelemig fokozta. Sokáig kezdeményezett a németek reménysége, Arakadij Naiditsch a bledi sakkolimpián aranyérmes orosz csapat tagja, az Aeroflot nyílt verseny megnyerésével a dortmundi meghívást kiharcoló Szergej Rublevszkij ellen. Kölcsönös időzavarban végül a viharok sorozatos cserékkel elcsendesedtek, s békét kötöttek a küzdő felek.

A második forduló eredményei:
"A" csoport:

Naiditsch (német, 2574) - Rublevszkij (orosz, 2666) döntetlen (Szicíliai védelem, 39)
Anand (indiai, 2782) - Szvidler (orosz, 2725) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 53)

A csoport állása:
1.Viswanathan Anand 1,5 pont
2-3. Arkadij Naiditsch és Szergej Rublevszkij 1
4. Peter Szvidler 0,5

"B" csoport:
Karjakin (ukrán, 2591) - Bologan (moldáviai, 2663) döntetlen (Orosz huszárjáték, 68)
Kramnyik (orosz, 2770) - Lékó Péter (2741) döntetlen (Vezérindiai védelem, 30)

A csoport állása:
1-4. Viorel Bologan, Szergej Karjakin, Vlagyimir Kramnyik és Lékó Péter 1 pont