Vágólapra másolva!
Belgrádban augusztus közepén jelenik a Chess Informant 90. kötete. A szerkesztők februártól május végéig tartó versenyidőszak legjobb játszmáit, megnyitáselméleti érdekességeit, hatásos kombinációit és tanulságos végjátékait gyűjtik csokorba. Döntött a nemzetközi zsűri, a 89-es kötet legjobb partijának a gibraltári tornán játszott Short-Pogorelov összecsapást választotta. Az angol nagymester látványos tisztáldozata két ponttal előzte meg az örmény Vlagyimir Akopjan bástyaáldozatos kombinációját, amellyel Vlagyimir Kramnyikot a Wijk aan  Zee-i szuperversenyen kényszerítette feladásra.

A linaresi szuperverseny, a monacói Amber torna, a női és férfi Európa-bajnokság, a szarajevói verseny legérdekesebb partijai közül válogathatunk majd a Chess Informant immár 90. kötetében. Az 501 játszma gyűjteményéből nem hiányozhatnak a legjelentősebb nemzeti csapatbajnokságok partijai sem, az orosz csapatbajnokság, a Bundesliga, a francia bajnokság érdekes csatáit is megcsodálhatjuk a főszereplők elemzéseivel. A nagymestereket bemutató sorozatban ezúttal Polgár Judit pályafutásának legérdekesebb partijaival, kombinációival ismerkedhetnek a sakkrajongók. A könyv elektronikus változata a jövő héten már megrendelhető lesz a www.sahovski.co.yu internetes oldalon.

A hagyományos szavazáson döntött a nemzetközi zsűri, és a 89. kötet legjobb játszmájának a Short-Pogorelov partit választotta. A lehetséges 90 pontból az angol nagymester győzelmét 69-cel jutalmazták. Megnyerte a nagymesterek tetszését a látványos huszáráldozat, a világos gyalogok faltörő kosként rohamozták a sötét királyállást. Mindössze két ponttal kapott kevesebbet a Wijk aan Zee-i szuperversenyen oly nagy sikert arató bástyaáldozat, amellyel Vlagyimir Akopjan a klasszikus sakkozás világbajnokát, Vlagyimir Kramnyikot győzte le. Az orosz világelső óvatlan gyaloglépésével meggyengítette királyállását, s ezt az örmények legjobbja remekül használta ki.

A holland Ivan Szokolov három partija is előkelő helyezést ért el. Büszke lehet Polgár Judit és Kramnyik elleni nyerésére, bánkódhat, hogy a spanyol Alekszej Shirov szétzúzta egyik kedvenc spanyol szisztémáját. Nagymesternőnk tavaly győzött az Essent tornán, de veretlenségét nem tudta megőrizni, Szokolov tisztáldozatos támadását nem tudta hárítani, a zsűri 58 pontot adott a holland nyeréséért, 43-ra értékelték Kramnyik elleni sikerét. Az izraeli Borisz Gelfand is jól előkészített megnyitáselméleti újításának köszönhette sikerét, 35 pont a jutalma, eggyel több, mint az említett Shirov villámgyőzelemé. A pontozáskor is érzékelhető volt, hogy a Corus torna vitte a prímet a versenyek rangsorában, megnyitáselméleti újítások egész sorával rukkoltak ki a szupernagymesterek. A legértékesebbnek a bolgár Veszelin Topalov szláv védelemben bevetett ötletét szavazták meg, 81 pontot szavaztak meg a 8.e4! lépésnek.