Vágólapra másolva!
A hagyományos, immár 37. bieli sakkfesztiválon mintegy ötszázan vesznek részt. A legnagyobb érdeklődés a hat résztvevős, kétfordulós, 18-as kategóriájú nagymesterversenyt kíséri. A címvédő orosz Alekszander Morozevics kettős győzelemmel rajtolt. Az ukrán Ruszlan Ponomarjov a Nemzetközi Sakkszövetséggel vívott csatáját elvesztette, nem játszott Tripoliban a kieséses rendszerű világbajnokságon, így már exvilágbajnokként szerepel a tornán.

A világranglistán negyedik orosz Alekszander Morozevics a tavalyi bieli versenyen elért szenzációs első helyével pályafutásának új fejezetét nyitotta meg. Sikert sikerre halmozott, s érthető örömmel tért vissza a svájci városba, hogy folytassa remek sorozatát. A modern megnyitási változatoktól idegenkedő, ötletgazdag játéka egy kicsit szokatlan, de a kötött gondolkodási idő mellett ellenfeleire nagy veszélyt jelent. Ezt rögtön bizonyította az első fordulóban. A fesztiválon újonc angol Luke McShane elégedett lehetett állásával, de a kecsegtető lehetőségek között eltévedt, s a szabaddá vált c gyalog előrenyomulása megpecsételte sorsát. Morozevics a tavalyi torna holtversenyes második helyezettje, a franciák ötszörös bajnoka, Etienne Bacrot ellen simán nyert. Futóját bevarázsolta a d5 mezőre, s a centrális tiszt segítségével már a 31. lépésben fogadhatta Bacrot gratulációját.

Az ukránok exvilágbajnoka, Ruszlan Ponomarjov másfél év után először vesz részt egyéni nemzetközi tornán. Utoljára a linaresi szuperversenyen láttuk a legjobbak társaságában versenyezni, s először Garri Kaszparovval tervezett világbajnoki döntője körüli huzavona miatt tervezhette nehezen programját, majd a FIDE vezérkarával vívott harca tartotta távol Ponomarjovot a sakktáblától. Az ukrán nagymester 2000-ben már játszott Bielben, akkor a harmadik helyen végzett. Az exvilágbajnok idei szereplését egy gyors döntetlen vezette be, majd az indiai sakkozás reményégére, Sasikiranra mért vereséget a spanyol megnyitású játszmában. Morozeviccsel a negyedik, illetve a tizedik fordulóban mérkőzik meg, először Ponomarjov lesz világos.

Az 1. forduló eredményei:
Morozevics (orosz, 2743) - McShane (angol, 2643) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 42)
Bacrot (francia, 2712) - Ponomarjov (ukrán, 2722) döntetlen (Francia védelem, 15)
Sasikiran (indiai, 2666) - Pelletier (svájci, 2597) 1 - 0 (Szláv védelem, 41)

A 2. forduló eredményei:
Morozevics (orosz, 2743) - Bacrot (francia, 2712) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 31)
Ponomarjov (ukrán, 2722) - Sasikiran (indiai, 2666) 1- 0 (Spanyol megnyitás, 62)
McShane (angol, 2643) - Pelletier (svájci, 2597) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 39)

A verseny állása:
1. Morozevics 2 pont
2. Ponomarjov 1,5
3-4. Pelletier és Sasikiran 1
5. Bacrot 0,5
6. McShane 0

A 3. forduló párosítása:
Sasikiran - Morozevics
Bacrot - McShane
Pelletier - Ponomarjov