Vágólapra másolva!
A hatodik végső győzelmére készülő amerikai Lance Armstrong nyerte a francia országúti kerékpáros körverseny, a Tour de France 16. szakaszát, amely ezúttal a Bourg d'Oisans és L'Alpe d'Huez közötti 15,5 km-es egyéni hegyi időfutam volt.

A texasi születésű klasszis - aki ezzel egymást követő harmadik, pályafutása 21. etapgyőzelmét aratta a Touron - óriási fölénnyel utasította maga mögé a mezőnyt, speciálisan erre a szakaszra készített ruhájában ugyanis több mint egy percet vert a második helyezett Jan Ullrichra.

Jean-Marie Leblanc, a körverseny igazgatója szerint rossz ötlet volt egyéni időfutamot rendezni a Bourg d'Oisans és L'Alpe d'Huez közötti hegyi szakaszon, mivel több szurkoló is inzultálta Lance Armstorngot. "Egészen a versenyig mindenki azt hitte, remek dolog, ha egyéni időfutamot rendezünk ezen a szakaszon, de csalódnunk kellett. Rengeteg agresszív szurkoló zavarta a versenyzőket, ráadásul Armstrongot többen is leköpték, miközben hajtott" - mondta Leblanc.

"Úgy érzem, a szervezőknek el kell gondolkodniuk azon, ami ma itt történt. Egyszerűen félünk az úton" - nyilatkozta az egymás utáni hatodik győzelmére készülő amerikai klasszis.

Elbocsátja csapata, a Cofidis David Millar világbajnok brit kerékpárost, aki az ellene zajló doppingeljárás miatt nem indulhatott a Touron. A versenyző egy július 1-jén kezdődött vizsgálat során elismerte, hogy 2001-ben és 2003-ban már szedte az erythropoietin (EPO) nevű állóképesség-növelő szert. A kihallgatás után felmentették ugyan, de a vizsgálat folytatódott.

"Meg szerettük volna hallgatni, de nem jelentkezett, ezért hoztuk meg a döntést" - nyilatkozta Francis Van Londerseele, a Cofidis sportigazgatója, hozzátéve: Millar már a kizárása előtt sem jelent meg egy összejövetelen.

A 2000-es, 2002-es és 2003-as Touron is szakaszgyőzelmet aratott versenyző elmondta: nem büszke arra, hogy doppingolt. Millart száműzték hazájának olimpiai csapatából is, miután a Brit Kerékpáros Szövetség felfüggesztette a versenyjogát. A Cofidisból eddig három indulót vádoltak meg doppingolással, köztük az 1992-es olimpián bronzérmet nyert Philippe Gaumont-t is, akit kizártak a csapatból, miután bevallotta, hogy drogokat szedett és terjesztett. A kerékpározás történetében az 1998-as Touron kitört Festina-botrány óta a mostani a legnagyobb szabású vizsgálat.

16. szakasz, Bourg d'Oisans-L'Alpe d'Huez, 15,5 km, egyéni hegyi időfutam:
1. Armstrong (amerikai, US Postal) 39:41 perc
2. Ullrich (német, T-Mobile) 1:01 perc hátrány
3. Klöden (német, T-Mobile) 1:41 p. h
4. Azevedo (portugál, US Postal) 1:45 p. h.
5. Gonzalez (spanyol, Phonak) 2:10 p. h.
6. Guerini (olasz, T-Mobile) 2:11 p. h.

Az összetettben (sárga trikó):
1. Armstrong 67.53:24 ó
2. Basso 3.38 perc hátrány
3. Klöden 5.03 p. h.
4. Ullrich 7.55 p. h.
5. Azevedo 9.19 p. h.
6. Mancebo (spanyol, Illes Balears) 9.20. p. h.

Csütörtökön a Bourg d'Oisans - Le Grand-Bornand közötti 204,5 km-es szakasz vár a versenyzőkre.