Vágólapra másolva!
A hatodik végső győzelmére készülő amerikai Lance Armstrong nyerte a francia országúti kerékpáros körverseny, a Tour de France 15. szakaszát, s egyúttal az összetettben is átvette a vezetést.

Az előzetesen az egyik legnagyobb esélyesnek tartott Iban Mayo feladta a francia országúti kerékpáros körversenyt, a Tour de France-t. Az Euskatel-Euskadi csapat spanyol klasszisa a keddi, 15. szakasz előtt közölte, hogy nem folytatja tovább a vasárnap záruló viadalt. Erről a vezetőkkel folytatott beszélgetés után döntött.

"Tudtuk, hogy nem tudná befejezni a keddi etapot, ezért nem lett volna értelme annak, hogy elinduljon. Elfogyott az ereje, s lehet, hogy vírus is kínozza" - mondta Miguel Madariaga, a csapat igazgatója.

Az első alpesi etapon, a 180,5 km-es Valréas és Villard-de-Lans közötti távon végig nagy tempóban haladt a mezőny, amelyet alaposan szétrázott a hét emelkedő. Sokáig a "hegyek kKirályának" járó pöttyös trikóban hajtó, francia Richard Virenque és a dán Mickael Rasmussen haladt az élen, jelentős előnnyel. Az utolsó előtti, második kategóriás hegyen azonban utolérte őket Armstrong csoportja, amelyben az amerikai klasszis mellett ott tekert a német Jan Ullrich és Armstrong idei legnagyobb riválisa, az olasz Ivan Basso is.

Az utolsó, mindössze 2,3 km-es emelkedőt hatalmas iramban kezdték, s végül a texasi csillag remek hajrával győzött Basso és Ullrich előtt. Az összetettben eddig vezető francia Thomas Voeckler 9.30 perces hátránnyal ért célba, így 10 nap után meg kellett válnia a sárga trikótól, igaz, a legjobb 25 éven aluli kerekesnek járó fehér trikó őt illeti.

15. szakasz, Valréas és Villard-de-Lans, 180,5 km:
1. Armstrong (amerikai, US Postal) 4:40:30 ó
2. Basso (olasz, CSC) azonos idő
3. Ullrich (német, T-Mobile) 3 mp. hátrány
4. Klöden (német, T-Mobile) 6 mp.h.
5. Leipheimer (amerikai, Rabobank) 13 mp.h.
6. Virenque (francia, Quick Step-Davitamon) 48 mp.h.

az összetettben (sárga trikó):
1. Armstrong 67:13:43
2. Basso 1.25 p. hátrány
3. Klöden 3.22 p.h.
4. Mancebo (spanyol, Illes Balears) 5.39 p.h.
5. Ullrich 6.54 p.h.
6. Azevedo (portugál, US Postal) 7.34 p.h.
...8. Voeckler (francia, Brioches La Boulangere) 9.28 p.h.

Szerdán a legendás L'Alpe d'Huez-i hegycsúcsra vezető, 15,5 km-es egyéni hegyi időfutam vár a mezőnyre.