Vágólapra másolva!
Richard Virenque, a Quickstep-Davitamon hazai klasszisa egy több mint 200 km-es szökést követően megnyerte a francia országúti kerékpáros körverseny, a 91. Tour de France 10., idei leghosszabb szakaszát. Összetettben továbbra is honfitársa, Thomas Voeckler vezet.

Bodrogi László 34 éves klubtársa - a belga Axel Mercxszel - már 20 km-rel a 237 km-es, összesen kilenc heggyel tarkított etap rajtja után ellépett a mezőnytől, s végig remek tempót diktált.

A történelmi hetedik "hegyek királya" címért hajtó Virenque a nap legnagyobb hegyén, 65 km-rel a cél előtt hagyta le Merckxet, s a szakasz közben már közel 11 percesre nőtt előnyéből végül több mint öt percet megtartva, megérdemelten nyert. A közönség szinte eksztázisban fogadta a legnagyobb nemzeti ünnepen diadalmaskodó sztárt. Az 1998-ban akkori csapata, a Festina doppingbotránya miatt kizárt sztár ezzel összetettben feljött a negyedik helyre.

A Tourhoz kapcsolódik, hogy csaknem elnöki védelem jár Lance Armstrongnak, a francia kerékpáros körversenyen hatodik elsőségére törő amerikai csillagnak: a 32 éves klasszis minden lépését egy texasi és egy belga személyes testőr, továbbá a francia belügyminisztérium két, különlegesen kiképzett szakembere kíséri.

"A Tour fokozottan kockázatos viadallá vált. Elmúltak már azok az idők, amikor a résztvevők magánházakban éjszakáztak, vagy este beültek egy falusi bisztróba egy italra" - mondta a címvédő, aki a rendkívüli biztonsági intézkedések ellenére minden eddiginél több autogramot osztott ki az idén.

Legnagyobb riválisa, a német Jan Ullrich viszont nem igényel speciális bánásmódot. "Szerintem ez kicsit túlzás, én testőrök nélkül is nagyszerűen elboldogulok. Ráadásul a kerékpársport éppen a szurkolók közelségéből él" - vélekedett az 1997-ben bajnok német kiválóság.

10. szakasz, Limoges-St. Flour (237 km):
1. Virenque (francia, Quickstep-Davitamon) 6:00:24 ó
2. Klöden (német, T-Mobile) 5.19 p. hátrány
3. Zabel (német, T-Mobile) a.i.
4. Mancebo (spanyol, Illes Baleares) a.i.
5. Voeckler (francia, Brioches La Boulangere) a.i.
6. Armstrong (amerikai, US Postal) a.i.
...15. Ullrich (német, T-Mobile) a.i.

Az összetettben (sárga trikó):
1. Voeckler 42:42:14 ó
2. O'Grady (ausztrál, Cofidis) 3:00 p hátrány
3. Casar (francia, Fdjeux.com) 4:13 p h.
4. Virenque 6:52 p h.
5. Piil (dán, CSC) at 7:31 p h.
6. Armstrong 9:35 p h.
...17. Ullrich 10:30 p h.

Csütörtökön a St. Flour és Figeac közötti 164 km-es szakasz vár a mezőnyre.