Vágólapra másolva!
Az ausztrál Robbie McEwen nyerte a francia országúti kerékpáros körverseny, a 91. Tour de France 9. szakaszát. Összetettben továbbra is a francia Thomas Voeckler vezet, az észt Jaan Kirsipuu feladta a viadalt.

Kedden a 9., Saint-Léonard-de-Noblet és Guéret közötti 160,5 km-es szakasszal folytatódott a verseny, az etap végkimenetele csak az utolsó sprintben dőlt el, ahol McEwen - aki második szakaszgyőzelmével az idei Tour első duplázója - szinte egyszerre érkezett be a norvég Thor Hushovddal és honfitársával, Stuart O'Gradyvel.

Feladta a viadalt a nyitóetapon diadalmaskodó észt Jaan Kirsipuu, aki nyolcadik helyen állt a sprinterek rangsorában.

Az idei Tour de France első doppingesetét produkáló belga Christope Brandt B-próbája is pozitívnak bizonyult. A Lotto-Domo 27 éves versenyzőjének szervezetében pénteken egy methadon nevű tiltott fájdalomcsillapítót találtak. Ezután az istálló bejelentette, hogy felfüggeszti a szerepeltetését, így az összetettben a 75. helyen álló kerekes már nem állhatott rajthoz a szombati, hetedik szakaszon.

Negatív tesztek

A doppingellenőrök 5 csapat 42 versenyzőjétől vettek vérmintát hétfőn. A Liberty Seguros, az Illes Baleares, a Rabobank, a Credit Agricole és a Brioches La Boulangere valamennyi indulójának negatív eredményt hozott a tesztje.



A Lotto-Domo alapos ellenőrzést hajtott végre, s miután egyik általánosan használt szerben sem találtak methadont, Patrick Sercu menedzser közölte: várhatóan megválnak Brandttól.

eredmények, 9. szakasz, Saint-Léonard-de-Noblet - Guéret (160,5 km):
1. McEwen (ausztrál, Lotto) 3:22:55 ó
2. Hushovd (norvég, Credit Agricole) azonos idővel
3. O'Grady (ausztrál, Cofidis) a.i.
4. Pineau (francia, Brioches La Boulangere) a.i.
5. Zabel (német, T-Mobile ) a.i.
6. Tombak (észt, Cofidis) a.i.
...25. Ullrich (német, T-Mobile) a.i.
...44. Armstrong (amerikai, US Postal) a.i.

az összetettben (sárga trikó):