Vágólapra másolva!
Tripoliban, a sakkvilágbajnoki elődöntőből Michael Adams kiharcolta a továbbjutást. A rutinos angol nagymester az első partiban nyert a megilletődötten játszó 17 éves azeri Tejmur Radzsabov ellen, majd három döntetlennel is döntőbe jutott. Az első számú kiemelt bolgár Veszelin Topalov és az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov negyedik partija is pontosztozkodással zárult, rapid rájátszás dönti el a továbbjutó személyét.

A líbiai fővárosban az angol Michael Adams sikerrel megvívta hatodik páros mérkőzését is. A 17 éves azeri Tejmur Radzsabov ellen a négyjátszmás elődöntőben az első játszma megnyerésével lépéselőnybe került, s egypontos előnyét három döntetlennel megőrizve harcolta ki a továbbjutást. Radzsabov aligha tud magyarázatot adni arra, hogy a párharc harmadik partijában miért kínált előnyösebb állásban döntetlent.

A megkönnyebbült Adams érthetően azonnal elfogadta ajánlatát, világossal játszhatta a negyedik összecsapásukat. Az azeri titán meglepő megnyitásra voksolt, a világranglistán július 1-től már hatodik angol sakkozót nem hozhatta zavarba a 2...Ve7 változattal. Világos őrizte előnyét, de semmilyen kockázatot nem vállalt, a remi Adams számára a továbbjutást jelentette.

Az első öt akadályt könnyedén teljesítő bolgár Veszelin Topalov keze az elődöntőben megremegett, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanovval szemben már másodszor rontott el esélyesnek nevezhető pozíciót. Világossal elégedett lehetett a megnyitással, a sorozatos cserék is neki kedveztek, de a kritikus állásban hibázott, az üzbég nagymester örökös sakkal megmenekült.

A továbbjutást a rájátszás dönti el, két partit rapid tempóban játszanak (25-25 perc és lépésenként 10 másodperc jutalomidővel), ha ez sem hozna döntést, két villámjátszma a műsoron, 5-5 perc és 10 másodperc lépésenként. Végül a "hirtelen halál" parti, ahol világosnak 6, míg sötétnek 5 perce van, a másodhúzónak már a döntetlen is a sikert jelentené. A hétfői rapid rájátszást Topalov világossal kezdi.

az elődöntő negyedik játszmáinak eredményei:
Topalov (bolgár, 2737, 1) - Kaszimdzsanov (üzbég, 2652, 28) döntetlen (Bogoljubov védelem, 45)
Adams,M (angol, 2731, 3) - Radzsabov (azeri, 2670, 18) döntetlen (Szabálytalan megnyitás, 46)

az elődöntő végeredménye:
Radzsabov (azeri, 2670, 18) - Adams (angol, 2731, 3) 1,5 - 2,5 (0 - 1, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

az elődöntő állása:
Kaszimdzsanov (üzbég, 2652, 28) - Topalov (bolgár, 2737, 1) 2 - 2