Vágólapra másolva!
Pénteken a második állomásához érkezik az idei atlétikai Golden League-sorozat, s a római Golden Gala előtt már biztos, hogy alaposan lecsökken az 1 millió dolláros fődíjért versenyben maradók száma. A nyitó bergeni verseny tizenkét GL-számának győztese közül ugyanis csak nyolcan kísérlik meg a második akadály vételét. A mezőny azonban így is bombaerős lesz az Olimpiai stadionban, ahol négy magyar próbál szerencsét: férfi diszkoszvetésben Fazekas Róbert és Kővágó Zoltán, a nőknél távolugrásban Vaszi Tünde, 1500 méteren pedig Varga Judit.

A június 11-i bergeni Bislett Games Golden League-számaiban a férfiaknál 200 m-en az amerikai Crawford, 800-on az orosz Borzakovszkij, 1500-on a kenyai Lagat, 400 m gáton a dominikai Sánchez, hármasugrásban a svéd Olsson, diszkoszvetésben a litván Alekna, a nőknél 100-on az amerikai Edwards, 400-on a bahamai Williams, 1500-on az ukrán Liscsinszka, 5000-en a török Abeylegesse (török), 100 m gáton az amerikai Devers, magasugrásban a dél-afrikai Cloete győzött.

A Golden League 1 millió dolláros fődíjáért azonban mind a hat állomáson nyerni kell, s az olimpia évében ennek a nem mindennapi kihívásnak kevesen rugaszkodnak neki. A 12 bergeni győztes közül Crawford, Edwards, Liscsinszka és Devers nem indul Rómában - legalábbis a legfrissebb rajtlistán nem szerepel a nevük -, így ők eleve kiesnek a versenyből.

S ha a papírformát vesszük alapul, akkor bizony a kenyai Lagat is kiesik, mert a rajtnál ott lesz a világcsúcstartó marokkói el-Guerrouj is, aki idei második versenyének vállalja be a rómait. Bergenben nem volt ott, június 8-án Zaragozában kezdte a szezont, igaz, nem valami fényesen, mert az ott elért 3:36,46 perces ideje csupán a 29. az idei világranglistán. De el-Guerroujnak van mentsége: a verseny előtt három nappal született meg a kislánya, s mivel nem akarta elmulasztani a nagy pillanatot, két napot maga is a kórházban töltött, bevallása szerint éjszakánként a padlón aludva...

"Zaragozában fejben még egyáltalán nem voltam ott a versenyen" - nyilatkozta a Golden Gala előtt. A szám négyszeres világbajnoka amúgy a 3:26,00 perces világcsúcsát 1998-ban éppen Rómában futotta, egy évre itt javította meg az 1 mérföld világrekordját, s minden bizonnyal pénteken sem lazsál majd.

Férfi 800-on az új szupertehetségre, a vb-ezüstérmes Borzakovszkijra is nagy verseny vár, hiszen az ellenfelei között ott lesz a világcsúcstartó dán Kipketer (igaz, ő mostanában adós a nagy eredményekkel), a világbajnoki címvédő algériai Szaid-Guerni és a 2001-es vb-aranyérmes svájci Bücher is. Női magasugrásban a világbajnok Cloete az idén már 204 centis eredménnyel rendelkező orosz Szleszarenko személyében kap nagyon komoly ellenfelet.

S reményeink szerint férfi diszkoszvetésben Aleknának ugyancsak "gondjai" lesznek. A litvánok olimpiai és világbajnoka a múlt héten Krétán "történelmi" versenyben nyert Fazekas Róbert előtt. Alekna 70,97 métert (a világ idei legjobbja) ért el, Európa-bajnokunk 70,83-t, s korábban még soha sem fordult elő, hogy egy versenyen ketten is túljussanak a bűvös 70 méteren.

Pénteken a mezőnyben ott lesz Kővágó Zoltán is. Női távolugrásban az Eb-bronzérmes Vaszi Tünde a legerősebb orosz versenyzők - Lebegyeva, Kotova, Szimagina, Rubljova - ellen bizonyíthat, 1500 méteren pedig az Eb-4. Varga Juditnak szurkolhatunk.

Fábik Tibor