Vágólapra másolva!
Manipulációt emlegetnek a német és brit távol-, illetve hármasugrók a márciusi, budapesti fedett pályás atlétikai világbajnokság kapcsán. A német Sportbild magazin cikke szerint az ugródeszka alá két összenyomott fémlap volt beépítve, amelyek rugóként lökték ki az elrugaszkodó versenyzőket.

"Két egyméteres, 5-7 centiméter széles fémdarabról van szó, amelyek úgy működtek, mintha valaki a hüvelyk- és mutatóujjával összenyomna egy hajpántot" - nyilatkozott az újságnak Ulrich Knapp szövetségi edző, aki később a dpa német hírügynökségnek már azt mondta, hogy a lapok hatása végső soron bizonyíthatatlan spekuláció.

A brit Ashia Hansen, akinek 15,16 m-es hármasugró világcsúcsát a BS-ben kétszer is megdöntötte az orosz Tatjana Lebegyeva (15,25 és 15,36), szintén a kételyeinek adott hangot az ugródeszkával kapcsolatban: "Eddig azt hittem, hogy sportszerű körülmények között vesztettem el a rekordot, de most már úgy gondolom, hogy jogi lépésekre lenne szükség az ügyben."

A vb-n a svéd Christian Olsson 17,83-mal beállította a kubai Aliecer Urrutia világcsúcsát férfi hármasugrásban, továbbá a döntőkbe jutott 36 ugróatléta közül 26-an az idei legjobbjukat érték el.

Rábold Gusztáv, a Magyar Atlétikai Szövetség és a szervezőbizottság elnöke visszautasította a vádakat. "Kizárt, hogy manipuláció történt, a nemzetközi előírásoknak megfelelően épült meg minden. Furcsának tartom, hogy három hónap múltán merülnek fel efféle kifogások" - mondta.