Vágólapra másolva!
Tripoliban, a FIDE kieséses rendszerű világbajnokságán mindkét nagymesterünk továbbjutott. Almási Zoltán a katari Al-Modiahkit 2-0-ra győzte le, az első forduló számunkra kellemes meglepetéseként Ács Péter a boszniai Predrag Nikolicot búcsúztatta. Ács a rájátszás izgalmait jobban bírta, az első rapid játszmát sötéttel nyerte meg. Almási a második körben a spanyol Francisco Vallejo Pons ellen csatázik, Ács a szlovák Szergej Movszesziannal mérkőzik meg.

Kevés kivétellel a papírforma érvényesült a líbiai világbajnokság első fordulójában. Óriási meglepetés nem történt, de az esélyesebb versenyzők közül többen nem "élték túl" az első játéknapot. Kellemes meglepetésként továbbjutott Ács Péter. A paksi nagymester már az első játszmájában komoly nyerőesélyt ért el a boszniai Predrag Nikoliccsal szemben. A második partiban Nikolic vezette a világos bábukat és a királyindiai védelem g3-as változatában hívta ki Pétert elméleti vitára. Ács elméletileg remekül felkészült, s ismét esélyhez jutott, a bástyavégjátékot időzavarban azonban remire rontotta.

Ez nem szegte kedvét, s a rapid rájátszásban kiharcolta a továbbjutást. Nikolic világossal kezdte a rapid meccset, lehetőségeit túlértékelte, megpróbált Ács idejére is rájátszani, s a lépésismétlés helyett választott királyvándorlás hibás tervnek bizonyult. Nagymesterünk vezére feltámadt, s nyert. Világossal már a döntetlen is elegendő volt számára a továbbjutáshoz. Ács Péter szereplését Szergej Movszeszian ellen folytatja, a szlovák sakkozó is túlórázott az első játéknapon, három remi mellett egy nyeréssel lépett tovább.

Joggal hihettük, hogy Almási Zoltán továbblépése könnyű lesz. Az első partiban sötéttel verte katari ellenfelét, Al-Modiahkit. Zoli azonban nem elégedett meg egy gondtalan remivel, hanem világossal élesen nyerésre játszott. Óriási izgalmak következtek, hiszen a katari két gyalogot is lenyert, s már-már a levegőben lógott a rájátszás veszélye. Al-Modiahki szerencsére nagy időzavarba került, s először remire rontotta állását, majd erőszakoskodásának eredményeként el is vesztette a partit.

Almási következő ellenfele a spanyol Francisco Vallejo Pons, aki óriási mázlival nyerte meg a chilei Rodrigo Vasquez elleni párharcát. Két szerencsés döntetlen után elvesztette az első rapid játszmát, majd egyenlített, s a villámpartikban harcolta ki a továbblépést.

A visszalépések miatt végül 124 fős mezőnyben az előkelően rangsorolt nagymesterek sorban győzték le itt-ott szerény képességű ellenfeleiket. Már az is meglepetésnek számított, hogy az orosz Alekszander Griscsuk és Vlagyimir Malahov elhullajtott fél-fél pontot. Az első játszmában vereséget szenvedő grúz Európa-bajnok, Zurab Azmaiparasvili került csak szorongatott helyzetbe, de végül nagyon becsapta az iráni Mahjoobot, egyenlített, majd nyert.

A moldáviai Viorel Bologan nem adott esélyt az Fülöp-szigeteki Paraguának. Az orosz Szergej Rublevszkij két döntetlen miatt túlórázott. Kiesett az indiai Krishnan Sasikiran, ráadásul sima 2-0-al búcsúztatta őt a 105. helyre rangsorolt német Leonyid Kritz. A marokkói Hichem Hamdouchi az orosz Alekszander Motylevet tréfálta meg.

Nagy csatában nyert végül a német Levon Aronyian. A 13 éves Magnus Carlsen két harcos remi után világossal vesztette el az első rapid csatát. A másik tini, az ukrán Szergej Karjakin sem járt jobban, ő még a rájátszást sem tudta kiharcolni. Az azeri sakkozók jól szerepeltek, Tejmur Radzsabov és Shakhryaz Mamedgyarov érvényesítette a papírformát, Gadir Guszejnov a brazil Giovanni Vascovit küldte csomagolni.

Kiesett a két évvel korábbi Európa-bajnok, a lengyel Bartlomiej Macieja, álmait a lett Suranas Sulskis döntötte romba. A macedón színekben játszó egykori bolgár Kiril Georgijev addig erőszakoskodott, míg örökös sakk helyett megmaradt a tiszthátránya, és az egykori lengyel, most amerikai Alex Wojtkiewicz várhatja győztesként a második fordulót. A kínai Bu Xiangzhi is csak rövid ideig kirándult Líbia fővárosában, az örmény Ashot Anasztazian lépett tovább.

Zsang Zsong is honfitársa sorsára jutott, a brazil Rafael Leitao győzte le. A világbajnokság legidősebb résztvevője, az örmény Rafael Vaganjan nagyot botlott, az iráni Ghaem Maghami kihasználta a veterán nagymester tévedéseit.