Vágólapra másolva!
Atlétikai válogatottunk a hét végén Isztambulban szerepel az Európa-kupa első osztályának B csoportjában, a Szuper Liga legjobb nyolc nemzeti csapata pedig a lengyelországi Bydgoszczban mérkőzik meg egymással.

Isztambulban a férfiak csapatversenyében Ausztria, Finnország, Magyarország, Norvégia, Portugália Spanyolország, Svájc és Szlovénia, a nőknél Finnország, Hollandia, Magyarország, Olaszország, Portugália, Svájc, Szlovénia és Törökország indulhat. Bár a legerősebb nemzetek ugyanekkor a lengyelországi Bydgoszczban versenyeznek egymással, azért Isztambulban is jó néhány világsztár áll rajthoz. Első helyen a török Abeylegessét kell említeni, aki múlt pénteken a bergeni Aranyliga-versenyen megjavította a női 5000 m világcsúcsát, s a versenyszám legfőbb aranyérem-várományosa az athéni olimpián. A további "ászok": a férfiaknál spanyol Canal (400 m), Estevez (1500), Martinez (súlylökés) és Lamela (távolugrás), a svájci Bucher (800 m), a portugál Obikwelu (200 m), a nőknél a török Ayhan (1500 m), a portugál Ribeiro (5000 m), az olasz May (távolugrás), valamint a szlovén Ceplak (800 m) és az elnyűhetetlen Ottey (100 m).

A magyar csapat a papírforma alapján mindkét fronton a dobogó közelében végezhet. Az olimpián éremesélyesként induló, egyaránt vb-2., Európa-bajnok Fazekas Róbert és Annus Adrián nem indul Isztambulban, de diszkoszvetésben Máté Gábor, kalapácsvetésben pedig Pars Krisztián jól helyettesítheti őket. Távolugrásban Margl Tamás képviseli a színeinket, aki kedden Tatabányán 820 cm-es eredményt ért el, amivel az idei világranglista nyolcadik helyén áll. Margl ellenfele lesz a már említett spanyol Lamela, aki vb-ezüsttel és vb-bronzzal is rendelkezik, egyéni csúcsa 856 cm. Női távolugrásban az Eb-bronzérmes Vaszi Tünde és a korábbi kétszeres világbajnok olasz May, női 800 méteren a fedett pályás vb-ezüstérmes szlovén Ceplak és az Eb-4. Varga Judit összecsapása lehet számunkra igazán érdekes.

A magyar csapat összeállítása:

Férfiak, 100 m: Dobos; 200 m: Pauer; 4x100 m: Dobos, Pauer, Németh G., Farkas, Ágoston; 400 m: Szeglet; 4x400 m: Szeglet, Csesznegi, Szabó L., Dezső, Borsányi; 800 m: Kerékjártó; 1500 m: Kerékjártó; 3000 m: Csillag; 400 m gát: Dezső; 3000 m akadály: Tímár; magasugrás: Boros; rúdugrás: Váczi; távolugrás: Margl; hármasugrás: Tölgyesi; súlylökés: Máté; diszkoszvetés: Máté; kalapácsvetés: Pars; gerelyhajítás: Horváth G.

Nők: 100 m: Szabó E.; 200 m: Petráhn; 4x100 m: Szabó E., Rózsa, Listár, Szakács; 400 m: Petráhn; 4x400 m: Petráhn; Kun, Cziráki, Bobcsek, Szabó E; 800 m: Varga J.; 1500 m: Szentgyörgyi; 3000 m: Kálovics; 5000 m: Papp K.; 100 m gát: Vári; 400 m gát: Skoumal; 3000 m akadály: Tóth L.; magasugrás: Babos; rúdugrás: Molnár; távolugrás: Vaszi; hármasugrás: Miklós; súlylökés: Kürti; diszkoszvetés: Kürti; kalapácsvetés: Divós; gererelyhajítás: Szabó N.

Az Európa-kupa legfelső osztályát jelentő Szuper Liga versenyét a lengyelországi Bydgoszczban rendezik meg. Itt a férfiaknál Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Oroszország és Svédország, a nőknél Franciaország, Görögország, Lengyelország, Nagy-Britannia, Németország, Oroszország, Spanyolország és Ukrajna legjobbjai állnak rajthoz. A legjobb eredményt a férfiaknál hármasugrásban a svéd Olsson, az orosz Burkenya és a brit Idowu, a nőknél 100 méteren a francia Arron, a görög Thanu és az orosz Tabakova, valamint kalapácsvetésben az orosz Kuzenkova, a francia Montebrun és a lengyel Skolimowska összecsapása hozhatja.

Fábik Tibor