Vágólapra másolva!
Csaknem másfél éve, 2003. február 22-én láthattuk a szorítóban Mike Tysont, minden idők legfiatalabb profi nehézsúlyú ökölvívó-világbajnokát, aki  június 30-án betölti 38. életévét. A korosodó, de még mindig félelmetes ütőerővel és még félelmetesebb priusszal rendelkező bokszoló július 30-án újból ringbe száll, a nem éppen világklasszisnak számító ír Kevin McBride ellen, Louisville városában. Ott, ahol egykoron Muhammad Ali (akkor még Cassius Clay) született.

"Vas Miska" azon a bizonyos februári összecsapáson 49 másodperc alatt kiütötte Cliford Etienne-t, azóta viszont egyéb elfoglaltságok emésztették fel idejét - és egyre apadó bankszámláját. Tysonnak égető szüksége van a pénzre, ezért is húzott újra kesztyűt, a negyven felé közeledve.

Shelly Finkel, Tyson tanácsadója elmondta, sikerült nyélbe ütni egy megállapodást a Showtime fizető tévécsatornával a meccs közvetítéséről.

Tyson (50 győzelem, 4 vereség, 44 KO) 2002 júniusában a nyolcadik menetben kiütéses vereséget szenvedett Lennox Lewistól egy olyan meccsen, amely minden idők legnagyobb bevételét generálta a sportág történetében. Iron Mike azóta összesen egyszer bokszolt, Etienne ellen. Most felkészülése harmadik hetében jár, és edzője, Freddie Roach megítélése szerint kiváló kondíciónak örvend. Az edzések az arizonai Phoenixben folynak.

"Mike már alig várja, hogy bokszolhasson" - mondta Finkel. "Komolyan veszi a felkészülést, és szerintem, valamint Freddie szerint is sokkal jobb formában van, mint tavaly volt Etienne ellen."

Finkel azonban a McBride-meccsnél jóval nagyobb fába vágta a fejszéjét: össze akarja hozni Tysont Antonio Tarverrel, a félnehézsúlyú világbajnokkal, aki május 15-én kiütötte az addig a földkerekség legjobb ökölvívójának tartott Roy Jones Jr.-t. Finkel azt mondja, már folytatott tapogatózó tárgyalásokat Tarver ügynökével, Joe DeGuardiával. Ha létrejönne a meccs, az időpontja 2004 vége lenne.

Ami a 31 éves McBride-ot illeti, a 198 centis, 120 kilós pancser mérlege 31 győzelem, 4 vereség és 1 döntetlen, 26 K.O.-val. Meglepő lenne, ha kibírná az első menetet lábon. McBride nem szerepel az összevont nehézsúlyú világranglista első száz helyezettje között.

Ch. Gáll András