Vágólapra másolva!
Pakson, a II. Marx György emlékverseny kilencedik fordulójában Viktor Korcsnoj világossal győzött junior világbajnokunk, Ács Péter ellen. Egyetlen riválisa, ifjúsági világbajnokunk, Berkes Ferenc csak remizett a román Vladislav Nevednichyvel, s hátránya egy pontra nőtt. A szlovén Alekszander sorozatban negyedik játszmáját nyerte meg, Portisch Lajos negyedik vereségét szenvedte el.

Fantasztikus sakkozó a 14-es kategóriájú nagymesterverseny doyenje, a 73 éves Viktor Korcsnoj. A hatszoros olimpiai bajnok, kétszer világbajnoki döntőt játszó egykori szovjet, negyedszázada a svájci sakkozást erősíti nagymester a torna nyolcadik fordulójában gyenge napot fogott ki, s szinte ellenállás nélkül vesztett a második körre formába lendült szlovén Alekszander Beljavszkij ellen. A vereség azonban nem szegte kedvét, újult erővel vetette magát a küzdelembe.

A királyindiai védelem g3-as változatában nagy stratégia csatát vívott Ács Péterrel. Junior világbajnokunk jól állta a sarat, az időzavar közeledtével azonban rosszul értékelte a pozíciót. Vezércsere helyett bonyolított, de ez Korcsnoj malmára hajtotta a vizet. Áttört a királyszárnyon, életet lehelt az oly sokáig passzív helyzetbe került futójába, s a meggyengült sötét királyállás ellen döntő támadást indított. Korcsnoj hatodik játszmáját nyerte meg, bámulatos teljesítmény. Az utolsó forduló előtt egy pont az előnye, ráadásul Berkes Ferenc a riválissá előlépett Belvszkijjal mérkőzik meg, az éllovas pedig régi nagy ellenfelével, Portisch Lajossal csatázik.

A Nemzet Sportolója a kilencedik játéknapon elszenvedte negyedik vereségét. Bonyolult középjátékban sokáig jól tartotta magát, de ismét hiba csúszott számításaiba. Beljavszkij gyalogot nyert, majd a következő lenyerése előtt nagymesterünk kapitulált. Az első kört az utolsó helyen záró szlovén nagymester az utolsó fordulóban a második helyet is ostromolhatja. Berkes Ferenc kecsegtető állást ért el a megnyitás után, de rossz tervet választott, Nevednichy került döntő fölénybe. Szerencsére a román nagymester a végjátékot remire rontotta.