Vágólapra másolva!
Moszkvában, a Petroszjan-emlékverseny ötödik fordulójában az örmény válogatottat erősíti Lékó Péter szenzációs végjátékban győzte le az indiai exvilágbajnokot, Viswanathan Anandot. A világnagyságokkal megerősített örmény csapat 4-2-re nyert, kétpontosra csökkentve hátrányát az utolsó forduló előtt. A befejező játéknapon lesz a csúcstalálkozó, a világranglista első és második helyezettjének csatája, Anand és Kaszparov összecsapása. Lékó a spanyol Francisco Vallejo Pons ellen a sötét bábukat vezeti.

A világbajnoki döntőre készülő Lékó Péter pályafutása során klasszikus gondolkodási idejű partiban másodszor mért vereséget Viswanathan Anandra. A tavalyi linaresi szuperversenyen első számú nagymesterünk az indiai exvilágbajnokot egy igen tanulságos bástyavégjátékban múlta felül, és a Petroszjan-emlékversenyen is bástyavégjátékban született meg remek győzelme. A megnyitási párharcot Péter nyerte meg, a vezércsere után a sötét tábor fejlődési nehézségekkel küszködött, s gyalogáldozattal próbált szabadulni.

Nagymesterünk igen precízen játszotta gyalogelőnyös állást, bár többször is nehezen választott a kínálkozó folytatások között, ezt jelezte a gyorsan fogyó gondolkodási ideje. Lékó visszaadta a gyalogot, hogy egyenlő anyagú bástyavégjátékra egyszerűsítsen, de a sötét gyalogszerkezetben sok volt a gyengeség, s ezt remekül használta ki. Ismét gyalogot nyert, majd a sötét király kizárása meghozta a szenzációs győzelmet, amely óriási önbizalmat adhat a Kramnyik elleni világbajnoki döntő előtt.

Két gyors döntetlen született Adams és Gelfand, illetve a Bacrot-Akopjan játszmában. A mérkőzés doyenje, Rafael Vaganjan kiharcolta a döntetlent. Szvidler és Kaszparov sem bírt egymással, Lputjan hihetetlen kalandok után nyert.