Vágólapra másolva!
Pakson, a II. Marx György emlékverseny hetedik fordulójában az éllovas Viktor Korcsnoj újabb győzelmet aratott. A torna doyenje kedvenc francia védelmében győzte le az időzavarban hibásan kombináló román Vladislav Nevednichyt. A 73 éves nagymester másfél pont előnnyel vezet a legfiatalabb résztvevő, Berkes Ferenc előtt. A paksi ifjúsági világbajnok Portisch Lajos ellen nyert. Sakkozásunk legendája sorozatban harmadszor vesztett. A szlovén Alekszander Beljavszkij második nyerésével a harmadik helyre lépett előre.

A fantasztikus formában, nagy kedvvel játszó Viktor Korcsnojjal csak Berkes Ferenc tud valamennyire lépést tartani, igaz hátránya jelentősnek tűnik, másfél pont három fordulóval a befejezés előtt. Bástyavégjátékokat vezettek győzelemre, érdekes küzdelmekben múlták felül ellenfeleiket. Portisch Lajos az előző fordulóban labdába sem rúgott Ács Péter ellen a szicíliai védelem Paulsen változatában, ezúttal a Caro-Kann védelmet próbálta ki. A korai vezércsere után világos gyalogszerkezete volt a kedvezőbb. Berkes bátran minőséget áldozott, vezérszárnyi gyalogtöbblete elegendő kompenzáció volt. Portisch védekezhetett volna jobban, de nagyon bízott abban, hogy a bástyavégjátékot remire tudja menteni. Bástyája azonban passzív védekezésre kényszerült, ráadásul királya messze volt a hadszíntértől. A 18 éves nagymester kihasználta esélyét, s egy év alatt immár harmadszor győzte le sakkozásunk legendáját.

Viktor Korcsnojnak a francia védelemre jellemző izolált gyaloggal kellett megküzdenie. Az állás közel egyenlő volt, de Nevednichynek megnőtt az étvágya. Időzavarban hibás kiskombinációt tervelt ki, a második soron felsorakozó sötét bástyák erejét lebecsülte. Korcsnoj gyalogot nyert, szabadgyalogjának előrenyomulását kombinálta királyának aktivizálásával, s gond nélkül érvényesítette gyalogelőnyét. Hajrázik a torna legmagasabb értékszámú résztvevője, a szlovén Alekszander Beljavszkij, a második félidőben immár második nyerését könyvelhette el, s feljött ötven százalékra, a harmadik helyen várja a befejező három fordulót. Beljavszkij robogott előre, gyalogot áldozott, s Ács Péter nem találta meg világos akciójának ellenszerét.

A hetedik forduló eredményei:
Alekszander Beljavszkij (szlovén, 2667) - Ács Péter (2544) 1 - 0 (Vezércsel, 43)
Vladislav Nevednichy (román, 2544) - Viktor Korcsnoj (svájci, 2579) 0 - 1 (Francia védelem, 61)
Berkes Ferenc (2613) - Portisch Lajos (2573) 1 - 0 (Caro-Kann védelem, 57)

A verseny állása:
1. Korcsnoj 6 pont
2. Berkes 4,5
3. Beljavszkij 3,5
4-5. Ács és Nevednichy 2,5
6. Portisch 2

A nyolcadik forduló párosítása:
Ács Péter - Berkes Ferenc
Portisch Lajos - Vladislav Nevednichy
Viktor Korcsnoj - Alekszander Beljavszkij