Vágólapra másolva!
Megkezdődött a Pakson zajló II. Marx György emlékverseny második félideje. A hatodik forduló rangadója, a legfiatalabb és legidősebb résztvevő, Viktor Korcsnoj és Berkes Ferenc  csatája remek küzdelem után remivel végződött. A 73 éves svájci nagymester megőrizte másfél pontos előnyét. Portisch Lajos sötéttel kikapott Ács Pétertől. Sakkozásunk legendája nagyon passzívan játszott, s a paksiak büszkesége látványos tisztáldozattal bevezetett támadással nyert. A szlovén Alekszander Beljavszkij könnyen vágott vissza a román Vladislav Nevednichynek az első körben elszenvedett vereségéért.

Pakson a szabadnap után folytatódott a 14-es kategóriájú torna. A verseny doyenje, a 73 éves Viktor Korcsnoj a hatodik játéknapon is remekelt, végig kézben tartotta Berkes Ferenc elleni partiját. Álláselőnyét tisztáldozattal gondolta döntővé fokozni, de ifjúsági világbajnokunk pontosan védekezett, és az egyszerűsítések után kiharcolta a döntetlent. Korcsnoj a harcos döntetlennel változatlanul másfél pont előnnyel vezet.

Portisch Lajos vereséggel zárta az első kört, s vesztéssel kezdte a második félidőt. Ács Péterrel a csütörtöki szabadnapon lejátszotta az első fordulóból elhalasztott partiját, világossal békésen remizett. Ma délután a sötét bábukat vezette a paksi junior világbajnokkal szemben. Sakkozásunk legendája nagyon passzívan játszotta a megnyitást, vezérszárnya nem tudott kifejlődni. Ács a magára hagyott sötét király ellen tisztáldozatos támadást indított. A támadásvezetésbe egy kis hiba csúszott, Portischnak védőlépést véltem felfedezni, amivel döntetlenre menthette volna a játszmát. Kevésbé látványos folytatással Ács simán nyerhetett volna. A Nemzet Sportolója hibázott és királya matthálóba került. Portisch a következő fordulóban is sötét lesz, a rendezők sajnos nem alkalmazták a hasonló lebonyolítású tornákon szokásos módszert, a fordulók felcserélését.

Nagyon haloványan játszott öt fordulót a legmagasabb értékszámú résztvevő, a szlovén Alekszander Beljavszkij. A hatodik játéknapon megszerezte első győzelmét, simán nyert Vladislav Nevednichy ellen. Korán minőségelőnyt szerzett, időzavarban román ellenfele még tisztet is elnézett.

A hatodik forduló eredményei:
Ács Péter (2544) - Portisch Lajos (2573) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 34)
Viktor Korcsnoj (svájci, 2579) - Berkes Ferenc (2613) döntetlen (Vezércsel, 55)
Alekszander Beljavszkij (szlovén, 2667) - Vladislav Nevednichy (román, 2544) 1 - 0 (Királyindiai védelem, 33)

A verseny állása:
1. Korcsnoj 5 pont
2. Berkes 3,5
3-5. Ács, Beljavszkij és Nevednichy 2,5
6. Portisch 2

A hetedik forduló párosítása:
Alekszander Beljavszkij - Ács Péter
Vladislav Nevednichy - Viktor Korcsnoj
Berkes Ferenc - Portisch Lajos