Vágólapra másolva!
Moszkvában, az Ararat-Hyatt szállodában a világranglistát vezető Garri Kaszparov részvételével tartották meg a csütörtökön kezdődő Petroszjan-emlékverseny sajtótájékoztatóját. Kaszparov nagy sikerként könyvelte el, hogy igazi világnagyságok fogadták el a meghívást sakkozás kilencedik világbajnokának tiszteletére rendezendő viadalra. Lékó Péter az újabb megmérettetést a Kramnyik elleni világbajnoki döntőre történő felkészülése egyik fontos állomásának tekinti.

A márciusi, monacói Amber rapid torna után Lékó Péter folytatta felkészülését. A Kramnyik elleni világbajnoki döntő hivatalos honlapján láthatjuk, hogy már csak 108 nap van hátra a nagy mérkőzésig. Péter a nagy munka közepette is örömmel tett eleget a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium politikai államtitkára, Mesterházy Attila meghívásának, és feleségével, Szofival együtt "tombolt" Cher csodálatos koncertjén a Sportarénában. Lékót egy kedves ajándékkal is meglepte az államtitkár, a magyar labdarúgó-válogatott hivatalos mezét nyújtotta át, nem véletlenül az 1-es számút, hiszen Péter a legjobb focista a sakkozók között. Szofi érthetően nagyon örült egykori honfitársa óriási sikerének, kevesen tudják, hogy a popdíva Serilin Szargisszian névre hallgatott. Péter a versenyekre mindig visz magával Cher nagy slágereit tartalmazó CD-t.

Péter szekundánsa, Arshak Petroszjan kíséretében utazott el az orosz fővárosba. Szerda este a hivatalos megnyitót és sorsolást tartják meg, csütörtökön megkezdődik a nagy érdeklődéssel várt küzdelem. Lékó a családi kötelék miatt az örmény válogatottat erősíti, apósa a csapat kapitánya. Kaszparov anyai ágon örmény származású. Az orosz exvilágbajnok oroszlánrészt vállalt a szervezésből, s igazi nagy neveket csábított Moszkvába. A szponzorok ígéretet tettek, hogy az emlékversenyt hagyományossá teszik. Kaszparov a sakkvilág egyik legnagyobb egyéniségeként emlegette az 55 éves korában elhunyt világbajnokot.

Mindkét válogatott Élő-átlaga 2705 pont, a mérkőzést schveningeni rendszerben rendezik meg, Lékóék csak a világválogatott hatosával játszanak. "Érdekes csatát várok, senki ne lepődjön meg, hogy a megnyitásaim egy részét már Kramnyik elleni mérkőzésemre tartogatom, így más változatok kerülnek terítékre. Szabadnap nélkül játszunk, hiszen szorít az idő, csapattársaim közül Akopjan, Vaganjan és Lputjan résztvevője a líbiai kieséses rendszerű világbajnokságnak, a világválogatottból Adams, Bacrot, Vallejo Pons és Van Wely is Moszkvából utazik Tripoliba. A mérkőzés után csak rövid pihenőt engedélyez számomra Arshak, s folytatjuk a felkészülési munkát, amelyet a dortmundi szuperverseny szakít meg, augusztustól már csak Kramnyikra koncentrálok" - mondta elutazása előtt a 24 éves szegedi nagymester.

Az örmény válogatott összeállítása:
Garri Kaszparov (orosz, 2817)
Lékó Péter (2741)
Borisz Gelfand (izraeli, 2714)
Vlagyimir Akopjan (örmény, 2689)
Rafael Vaganjan (örmény, 2639)
Sambat Lputjan (örmény, 2634)

A világválogatott összeállítása:
Viswanathan Anand (indiai, 2774)
Peter Szvidler (orosz, 2733)
Michael Adams (angol, 2731)
Etienne Bacrot (francia, 2675)
Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2666)
Loek Van Wely (holland, 2651)

Verőci Zsuzsa