Vágólapra másolva!
Pakson, a II. Marx György emlékverseny harmadik fordulójában a torna doyenje, a 73 éves Viktor Korcsnoj újabb győzelmet aratott. A veterán svájci nagymester sötéttel nyert a lépésismétléses döntetlent kikerülő, tisztet elnéző Alekszander Beljavszkij ellen. A paksi csúcsrangadó, az ifjúsági és junior világbajnokok derbije, Berkes Ferenc és Ács Péter játszmája fordulatos küzdelemben lett remi. Pontosztozkodással ért véget a román Vladislav Nevednichy és Portisch Lajos parti is. Korcsnoj egypontos előnnyel áll az élen.

A sakkvilág egyik legnagyobb egyénisége Viktor Korcsnoj. Sokan nem értik, hogy honnan merít a veterán nagymester ekkora energiát, hiszen 73 évesen is bámulatos küzdőszellemmel játszik minden játszmát. A svájci nagymester a torna második fordulójában remek partiban kényszerítette feladásra a román Vladislav Nevednichyt, a harmadik játéknapon Alekszander Beljavszkij nyerési kísérleteit verte vissza. A mezőny legmagasabb értékszámú sakkozója is nagy küzdő, időzavarban nem fedezte fel, hogy már minden lehetőséget kimerített az állásban, lépésismétléssel remiznie kellett volna. Fatális hibával tisztet nézett el, Korcsnoj második győzelmével egypontos előnyre tett szert.

Szicíliai párharcban ért véget pontosztozkodással Nevednichy és Portisch Lajos partija. Nagymesterünk sajátságosan játszotta a megnyitást, világos térelőnyhöz jutott. A román sakkozó azonban nem tudta feltörni sötét védőállását, a sorozatos cserék egyenlő pozícióhoz vezettek. A paksi csúcsrangadó nagy harcot hozott. Az ifjúsági világbajnok, Berkes Ferenc és a junior világelső Ács Péter fordulatos partiban remizett. A megnyitásból világos előnyt hozott ki, de eltékozolta azt. Ács Péter közbeiktatott lépéssel meglepte ellenfelét, s előnyösebben állt. Időzavarban azonban hibázott, Berkes gyalogot nyert, de passzív huszárja miatt végül maga kínálta a döntetlent.

A harmadik forduló eredményei:
Berkes Ferenc (2613) - Ács Péter (2548) döntetlen (Angol megnyitás, 46)
Vladislav Nevednichy (román, 2544) - Portisch Lajos (2573) döntetlen (Szicíliai védelem, 45)
Alekszander Beljavszkij (szlovén, 2667) - Viktor Korcsnoj (svájci, 2579) 0 - 1 (Nimzoindiai védelem, 39)

A verseny állása:
1.Korcsnoj 2,5 pont
2-3. Berkes és Nevednichy 1,5
4-5. Ács és Portisch 1 (1)
6. Beljavszkij 0,5

A negyedik forduló párosítása:
Ács Péter - Viktor Korcsnoj
Portisch Lajos - Alekszander Beljavszkij
Berkes Ferenc - Vladislav Nevednichy