Vágólapra másolva!
Leonban az orosz Peter Szvidler és a spanyol Alekszej Shirov jutott a négyrésztvevős rapid verseny döntőjébe. Szvidler a spanyolok reménysége, Francisco Vallejo Pons ellen nyert 3,5-0,5-re, de a partik menete alapján túlzott a fölényes arányú győzelme. Nagyon megizzadt Shirov az azeri titánnal, Tejmur Radzsabovval szemben kétszer is hátrányba került, s csak a "hirtelen halál" partiban biztosította döntőbe jutását. A hagyományos versenysorozaton vasárnap új győztest avatnak.

Tizenhetedszer rendeznek a spanyolországi Leonban nemzetközi sakktornát. A kezdeti körmérkőzéses, klasszikus versenyformát 1998-ban váltotta fel az "advanced chess", a haladó sakknak elkeresztelt lebonyolítás. Garri Kaszparov úgy gondolta, hogy a számítógép használata kizárja az elnézésekből adódó esetleges nagy hibákat, a sakkvakságot, és a szupernagymesterek minél magasabb színvonalú játszmákat játszhatnak. A profi világbajnok Kaszparov a bolgár Veszelin Topalovval játszott egy tízjátszmás páros mérkőzést, ahol a küzdő feleknek 1-1 óra gondolkodási idejük volt. A profi világbajnok 5,5-4,5 arányban nyert, de a meccs után már korántsem volt elragadtatva saját ötletétől. Zavarta, hogy többet foglalkozott a súgó programmal, jobban tette volna, ha csak saját ötleteire támaszkodik.

Egy év múlva vissza is utasította Viswanathan Ananddal tervezett mérkőzést, a "beugró" Anatolij Karpov megsemmisítő vereséget szenvedett, 5-1-re kapott ki. Karpov stábjában mindig volt számítógépes szakember, az orosz exvilágbajnok nem éppen zseni a programok kezelésében. Négy éve rendeztek először négyes tornát, Polgár Judit Anandtól csak rájátszásban, rapid játszmában vesztett, a döntőben az indiai nagymester Alekszej Shirov ellen győzött.

2001-ben Anand harmadszor ünnepelt tornagyőzelmet. A négyjátszmás döntőben az indiai világbajnok a hazai pályán küzdő Alekszej Shirovval szemben már a harmadik parti után megszerezte a végső sikert biztosító 2,5 pontot. Shirov nem tudott visszavágni a Teheránban, a FIDE kieséses rendszerű világbajnokság döntőjében elszenvedett megsemmisítő vereségéért, Anand a hatjátszmás mérkőzésen már a negyedik parti után ünnepelhette végső győzelmét, a sakkozás 15. világbajnoka lett. A "haladó sakk" torna döntőjében Shirov nem tudott igazi ellenállást kifejteni, az elődöntőben Lékó Péter sokkal jobban megszorongatta Anandot, az orosz huszárjátékkal remek partiban verte az indiai világelsőt, nagymesterünknek ez volt az első nyerése Anand ellen. A rapid meccs végül 2-2-re végződött, majd a rájátszásban nyert "villámkezű" Vishy.

Két éve Kramnyik és Anand hatjátszmás páros mérkőzést játszott, az orosz világelső 3,5-2,5-re nyert, öt remi mellett a harmadik partiban aratott győzelmet. Tavaly a rendezők belátták, hogy rapid tempó mellett teljesen fölösleges a számítógépes programok használata. Meglepő fordulatokkal fejeződött be a négy résztvevős rapid verseny. Már az első két elődöntő során, Topalov-Karjakin, illetve a Ponomarjov- Vallejo Pons mérkőzéseken is több durva elnézést, kihasználatlan esélyt, elhibázott lehetőséget láttunk. Végül Ponomarjov a döntőben óriási mázlival 2,5-1,5-re legyőzte Topalovot.

Az idei viadalon két világklasszis szupernagymester és két ifjú titán csatáját követhetjük nyomon. A háromszoros olimpiai és négyszeres orosz bajnok Peter Szvidler újonc a spanyol városban, de a torna első számú esélyese. A pénteki első elődöntő látszólag fölényes győzelmét hozta, de a meccs után tartott sajtótájékoztatón a sportszerűségéről híres orosz nagymester nem rejtette véka alá, hogy az első és a negyedik játszmában szerencséje volt. Vallejo a végjátékban nem jeleskedett, kissé előnyösebb állását az első összecsapás során egyenesen vesztésre rontotta, s ez döntően befolyásolta a végeredményt.