Vágólapra másolva!
Pakson megkezdődött a II. Marx György-emlékverseny. A hatrésztvevős, kétfordulós torna első játéknapján a paksiak román vendégjátékosa, Vladislav Nevednichy meglepetésre legyőzte a verseny legmagasabb értékszámú nagymesterét, a szlovén Alekszander Beljavszkijt. Megosztozott a ponton a legidősebb és a legfiatalabb, Viktor Korcsnoj és Berkes Ferenc békés partiban remizett. Portisch Lajos és Ács Péter játszmájára a szabadnapon kerül sor.

Az utolsó pillanatban változott a 14-es kategóriájú nagymesterverseny mezőnye, a kínai ifjúsági világbajnok, Bu Xiangzi helyett a paksiak román vendégjátékosa, Vladislav Nevednichy játszik. A román nagymester a márciusi miskolci Tehetség és Kurázsi tornán veretlen maradt, időzavarban kedvező pozíciók egész sorát rontotta el. "Hazai" pályán szép győzelemmel mutatkozott be, az egykori szovjet olimpiai bajnokra, az ukrán származású, jelenleg a szlovénok első számú játékosára, Alekszander Beljavszkijra mért vereséget. Beljavszkij igen eredetien játszotta a megnyitást, de vezére szorongatott helyzetbe került, és ezt Nevednichy remekül kihasználta. A szlovén sakkozó vezérének leadásával próbált menekülni, de a román nagymester időzavarban is érvényesítette előnyét.

Nem sok izgalmat hozott a verseny doyenjének és a legfiatalabb résztvevőjének partija. Viktor Korcsnoj jól játszotta meg a nyitást, s ifjúsági világbajnokunk, Berkes Ferenc nem bírt a svájci színekben játszó sakklegendával. A másik generációs játszmára, Portisch Lajos és Ács Péter összecsapására a szabadnapon kerül sor.

Az első forduló eredményei:
Portisch Lajos (2573) - Ács Péter (2548) elhalasztva
Berkes Ferenc (2613) - Viktor Korcsnoj (svájci, 2579) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 24)
Vladislav Nevednichy (román, 2544) - Alekszander Beljavszkij (szlovén, 2667) 1 - 0 (Kettős huszárjáték, 68)

A második forduló párosítása:
Ács Péter - Alekszander Beljavszkij
Viktor Korcsnoj - Vladislav Nevednichy
Portisch Lajos - Berkes Ferenc