Vágólapra másolva!
A törökországi ismert üdülőhelyen, Antalyában az ukrán Vaszilij Ivancsuk sikerével fejeződött be az Európa-bajnokság. Az első helyre rangsorolt szupernagymester vereséggel kezdte szereplését, majd fokozatosan javított helyezésén. Holtversenyben végzett a boszniai Predrag Nikoliccsal, de a rapid páros mérkőzésen 2-0-ra nyert. A bronzérmes a korábban örmény színekben junior világbajnoki címet szerzett Levon Aronyian  lett, aki a sakkolimpián a német válogatottban játszik majd. A sokáig vezető cseh David Navara végül csak hatodikként zárt.

Izgalmas hajrával ért véget az 5. Európa-bajnokság, s nem született meglepetés. A 2001-2002-es FIDE világbajnokság döntőse, az első helyre rangsorolt Vaszilij Ivancsuk győzött. Az ukrán nagymester hosszú pályafutását sok nagy siker, de látványos kudarc is jellemzi, s Antalyában meglepő vereséggel kezdett.

Szerencséjére a 74 résztvevős, 13 fordulós torna lehetőséget adott számára a javításra, és viszonylag kényelmes tempóban is holtversenyben végzett az élen a boszniai Predrag Nikoliccsal. A két 15-15 perc gondolkodási idejű rapid meccset 2-0-ra megnyerte, így törökországi kirándulása teljes sikerrel végződött, 8 ezer euróval is gazdagodott.

Nem tudta megőrizni veretlenségét holtversenyes társa, Predrag Nikolic sem. A boszniai éltáblást a finn Nyback tréfálta meg, de az utolsó játéknapon az Eb-n sokáig vezető Navara ellen nyert. Ezzel segített Ivancsuknak is, hiszen az ukrán szalonremit játszott a belga Gureviccsel.

A német színekben sakkozó Aronyian a 12. körben világossal tanulságos végjátékban szenvedett vereséget, a bronzos rájátszásban a legjobbnak bizonyult. Meglepetésként értékelhetjük, hogy az azeri ifjak, Radzsabov és Mamedgyarov nem tudtak beleszólni a bajnoki címért folyó versengésbe. Különösen feltűnő, hogy Radzsabov két nyeréssel rajtolt, majd 11 fél pont sorakozik a neve mellett a táblázaton, Mamedgyarov a hajrában volt bizonytalan.

A rapid "pótvizsgán" a svájci Milov, a svéd Agrest, a német Naiditsch és az örmény Asrian harcolta ki még a jogot a következő kieséses rendszerű világbajnokságon való indulásra. A korábban bajnoki címet szerzettek közül csak a lengyel Macieja játszott, a magas részvételi költségek, illetve a líbiai világbajnokság közeli időpontja miatt sokan távolmaradtak.

az Európa-bajnokság végeredménye:
Európa-bajnok: Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2716) 9 pont
2. Predrag Nikolic (boszniai, 2648) 9
3. Levon Aronyian (német, 2645) 8,5
4. Andrej Istratescu (román, 2587) 8,5
5. Jevgenyij Mirosnicsenko (ukrán, 2599) 8,5
6. David Navara (cseh, 2602) 8,5
7. Mihail Gurevics (belga, 2672) 8,5
8-16. Kempinszki (lenygel, 2586), Kraszenkow (lengyel, 2609), Agrest (svéd, 2601), Milov (svájci, 2680), Asrian (örmény, 2605), Szargiszian (örmény, 2614), Macieja (lengyel, 2633), Gasimov (azeri, 2565) és Naiditsch (német, 2571) 8.