Vágólapra másolva!
Pakson a két éve elhunyt Marx György atomfizikus emlékére, a Paksi Atomerőmű Rt. szponzorálásával június 4. és 15. között hat résztvevős, kétfordulós nemzetközi versenyt rendeznek. A generációk párharca is lesz a torna, hiszen a Nemzet Sportolója, a 20-szoros olimpikon, olimpiai aranyérmes Portisch Lajos mellett a svájci Viktor Korcsnoj és a szlovén Alekszander Beljavszkij csatázik junior és ifjúsági világbajnokokkal. A kínai Bu Xiangzhi mellett a paksiak két büszkesége, Berkes Ferenc és Ács Péter játszik, számukra a verseny olimpiai válogatónak is minősül.

A világhíres atomfizikus, Marx György emlékére rendezendő torna egyike azon rangos sportversenyeknek, amelyekkel a 25 éve alakult Paksi Atomerőmű SE sikerekben gazdag negyedszázadát is ünneplik. A verseny védnöke dr. Kocsis István, a Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatója, a tornát a Városi Művelődési Központban rendezik meg, ahol nemzetközi mesterversenyt és nyílt viadalt is lebonyolítanak. Paks szép sakkhagyományokkal rendelkezik, 2000. október 21-én avatták fel a Sakkolimpiai Emlékművet, amely Pauer Gyula, Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása. Az emlékmű márványból készült sakk-királyt ábrázol. Az obeliszk talapzatán márványba vésve örökítették meg a magyar sakkozóknak a neveit, akik 1927 óta a sakkolimpiákon érmes helyezést szereztek. Az emlékmű előtti sétány Maróczy Géza nevét viseli, aki három olimpián két aranyat (1927, 1936) és egy ezüstöt (1930) szerzett a magyar válogatott első táblásaként.

A sakkcsapat nagyszerű eredményekkel is büszkélkedhet, a tavalyi csapatbajnokságon ezüstérmes lett a gárda, idén a harmadik helyen végzett. A "paksi műhelyben" sok tehetséges sakkozó palánta bontogatta és bontogatja szárnyait, tavaly hatodszor nyerték meg az ifjúsági csapatbajnokságot. Junior világbajnokuk, Ács Péter a bledi sakkolimpián nagy sikerrel debütált, kilenc partiból gyűjtött 7 pontjával oroszlánrésze volt a bravúros ezüstérem megszerzésében.

A 18 éves Berkes Ferenc két éve Krétán ifjúsági világbajnoki címet szerzett, 16 évesen már nagymester. Idén szép sikerekkel növelte Élő-pontjait, bemerészkedett az "oroszlánbarlangba", Moszkvában, az Aeroflot nyílt versenyén, ahol többek között 167 nagymester is játszott, veretlenül lett holtversenyben negyedik. Áprilisban Zalaegerszegen az első helyen végzett a Tehetség és Kurázsi versenyen. Kállai Gábor nemzetközi nagymester, a Magyar Sakkszövetség szakmai igazgatója, az olimpiai válogatottunk kapitánya véleménye szerint biztos az olimpiai csapattagsága, sőt újoncként igen magas táblán fog játszani. Ács Péter formaingadozás után javuló formát mutat, még küzdenie kell a csapattagságért. A kínai Bu Xiangzhi 1999-ben nyert korosztályos világbajnoki címet.

Az ifjú tehetségek után ismerkedjünk meg a három veterán nagymester sikerekben oly gazdag eredménylistájával. Portisch Lajos, Viktor Korcsnoj és Alekszander Beljavszkij 11 olimpiai aranyérem büszke birtokosa. A svájci Korcsnoj és a szlovén Beljavszkij még a szovjet válogatottban tízszer volt tagja olimpiai bajnok együttesnek. Portisch Lajos az 1978-as aranycsapatunk éltáblása, húzóembere volt, valamennyi mérkőzésen szerepelt. A nyolcszoros világbajnok-jelölt, kilencszeres magyar bajnok Portisch Lajost pályafutása csúcspontjaként a Nemzet Sportolójának választották.

A sakkvilág egyik legnagyobb egyénisége, a közel fél évszázada az élvonalban versenyző Viktor Korcsnoj négyszer nyert szovjet bajnokságot, kétszer játszott világbajnoki döntőt Anatolij Karpovval szemben. A veterán nagymester immár 73 éves, de nélküle elképzelhetetlen ma is a svájci válogatott, harcol, küzd, a legritkábban kér szabadnapot, szakmailag segíti a jóval fiatalabb társait. 2001-ben Zürichben a 70. születésnapján fantasztikus rapid versennyel köszöntötték, természetesen Korcsnoj is játszott a gálán, amelyet végül Kramnyik nyert meg, a döntőben Kaszparovot győzte le. Korcsnoj tavaly a budapesti Tehetség és Kurázsi versenyen is szerepelt.

Az 50 éves Alekszander Beljavszkij Lvovban született, a szovjet válogatottal a négy olimpiai aranyérem mellett még csapat-világbajnoki és Európa-bajnoki címet is szerzett, 1996-tól erősíti a szlovén csapatot. Világbajnok-jelöltként 1983-ban Garri Kaszparovtól kapott ki, nemzetközi egyéni versenyek egész sorát nyerte meg. Negyvenhárom évesen, 1997-ben dicsekedhetett a legmagasabb Élő-pontszámmal, 2710 pontja volt, a mostani 2667 is tiszteletet parancsol. Beljavszkij 32 partit vívott eddig Korcsnojjal, 16-16-ra áll, míg Portisch Lajos ellen 29-szer csatázott, 12 játszmát megnyert, ötöt elvesztett, mérlegét az utóbbi években javította meg.

A 15-ös kategóriájú, 2600 Élő-pontátlagú torna résztvevői:
Alekszander Beljavszkij (szlovén, 2667)
Bu Xiangzhi (kínai, 2621)
Berkes Ferenc (2613)
Viktor Korcsnoj (svájci, 2579)
Portisch Lajos (2573)
Ács Péter (2548)

A verseny megnyitóját és sorsolását június 4-én tartják meg, a fordulókat naponta 14 órától játsszák, június 10-én szabadnap lesz. A játszmákat Hazai László és Tóth András nemzetközi mesterek élőben kommentálják, terveznek internetes közvetítést.

Verőci Zsuzsa