Vágólapra másolva!
A hét végén Budapesten csapnak össze a földkerekség legjobb tőröző hölgyei: a Nemzeti Sportcsarnokban pénteken a BEK-döntő, szombaton és vasárnap pedig egyéni Világkupa-verseny jelenti a programot.

Bár a vívók már javában hangolnak az olimpiára, hiszen a kvalifikációs versenyek zárásával minden hely "elkelt" az athéni mezőnyben, az korántsem mindegy, hogy augusztusban ki hányadik helyen lesz majd a világranglistán, hiszen az ötkarikás játékokon ez alapján készítik el a kiemelést. A tőrözőnők a soron következő Világkupa-versenyen a hét végén Budapesten javíthatnak a pozíciójukon, s az Eximbank-kupára ennek megfelelően nagyon erős mezőny gyűlik össze: 20 ország 117 versenyzője adta le a jelentkezését. Itt lesznek az olaszok olimpiai bajnokai, Vezzali és Trillini, az ugyancsak olimpiai bajnok román Badea, s az oroszok ászai, Jucseva és Boiko is. S természetesen pástra lépnek a hazai legjobbak, az Athénba kijutott Mohamed Aida és Varga Gabriella. Előbbi 5., utóbbi 11. a legfrissebb világranglistán, amelyen Vezzali az első.

"A lányok idegtépő kvalifikációs sorozaton vannak túl, s ugyan utána kaptak némi pihenőt, már egy edzőtáborozás is mögöttünk van. A hét végén természetesen Mohamed Aidától és Varga Gabitól várok kiemelkedő szereplést, de Knapek Edina is bejuthat a legjobb nyolc közé" - fogalmazott a Magyar Vívó Szövetség szerdai sajtótájékoztatóján Szabó Bence szövetségi kapitány.

A pénteki BEK-döntőben világranglistás pontokat nem lehet gyűjteni, de a trófea megszerzése mindenképpen nagy kihívás. A magyar bajnok Honvéd-LNX csapata Varga Gabriella, Knapek Edina, Varga Katalin és Jeszenszky Szilvia révén négy válogatott versenyzővel áll fel, s a román válogatottal gyakorlatilag megegyő Steaua Bucuresti (Badea, Scarlat, C. Stahl) mögött a második kiemelt. A rendező jogán még egy csapatot indíthatunk, a bajnoki ezüstérmes MTK-t (Mohamed).

A Nemzeti Sportcsarnokban a BEK-döntő pénteken 14 órakor kezdődik, az egyéni Világkupa selejtezője szombaton 14 órakor indul, a 64-es táblán vasárnap reggel 9-től vívnak, a döntőre pedig 14 órakor kerül sor.

A sajtótájékoztatón Szabó Bence ismertette a június 28. és július 4. közötti koppenhágai Európa-bajnokságon résztvevő csapat névsorát. A szakvezetés ezúttal elsősorban a fiataloknak szavazott bizalmat, s az olimpiai csapatból csak a három tartalék, a kardozó Fodor Kende, valamint a párbajtőröző Kulcsár Krisztián és Tóth Hajnalka indul. Szabó Bence elsősorban a férfi párbajtőr és a kard, valamint a női párbajtőr csapattól vár dobogós helyezést.

A beszélgetésen természetesen szóba kerültek az olimpiai esélyek is. A kapitány elmondta, hogy a női kardozókon és a férfi tőrözőkön kívül a többi szakágban idén eddig remekül vívtak a magyarok, a női párbajtőrözők (Nagy Tímea, Mincza Ildikó, Hormay Adrien, Tóth Hajnalka), a férfi kardozók (Ferjancsik Domonkos, Nemcsik Zsolt, Lengyel Balázs, Fodor Kende) és a hatalmas bravúrral kvótát szerzett férfi párbajtőrözők (Kovács Iván, Boczkó Gábor, Imre Géza, Kulcsár Krisztián) különösen kitettek magukért, ami mindenképpen jó előjel az athéni játékok előtt. A férfi kardozók az utolsó csapat Világkupa-versenyen négy év után újra legyőzték az oroszokat, s ez igazán önbizalom növelő lehet.

Az Eb-csapat, férfiak:
kard: Fodor Kende, Lontay Balázs, Decsi Tamás, Móczár Benjamin
párbajtőr: Kulcsár Krisztián, Fekete Attila, Pádár Tamás, Somfai Péter
tőr: Szabados Gábor, Huszka Zsombor, Mazza Lorenzo, Berjozkin Anton

Nők:
kard: Csaba Edina, Sznopek Gabriella, Varga Dóra, Gergácz Veronika
párbajtőr: Tóth Hajnalka, Szász Emese, Kiskapusi Dóra, Fodor Renáta
tőr: Knapek Edina, Varga Katalin, Jeszenszky Szilvia, Berta Adrienn

Fábik Tibor