Vágólapra másolva!
A kieséses rendszerű nőisakk-világbajnokság harmadik fordulójának első játéknapján a sötéttel játszók négy játszmában is diadalmaskodtak, míg világossal csak az orosz Jekatyerina Kovalevszkaja győzött. Folytatta sikeres szereplését az indiai Humpy Koneru, a grúz exvilágbajnoknő Maja Csiburdanidze, az első fordulóbeli kalandja után a német Ketino Kachiani.

Elisztában, az 1998-as sakkolimpiára épített Sakkpalotában a kieséses rendszerű világbajnokság nyolcaddöntőinek első játszmáira került sor. Az első két forduló egyértelműen azt mutatta, hogy a feszültségeket idegileg jobban elviselő nagymesternők számíthatnak jó eredményre. A hasonló típusú férfi tornákon az "erősebb nem" játszmáit az óvatosság jellemzi, szívesen hagyják a döntést a rapid illetve villámjátszmákra. A nők nem kalkulálnak, szeretnék minél gyorsabban dűlőre vinné a csatát, ez magyarázza, hogy a legjobb tizenhat küzdelmeiben a sötét bábukat vezetők négy partiban is nyertek, a világos bábukat vezetők túlzott kockázatokat vállaltak, túlbecsülték állásaikat.

Az első helyre rangsorolt indiai Humpy Koneru nem izgatta magát, hogy a sakkhoz értők szívesebben játszották volna világossal a partit. Az idő fontos tényező, és Tatjana Koszinceva időzavarra hajlamos. Kedvező pozícióját fokozatosan rontotta el, és hibáit Koneru könyörtelenül kihasználta. A grúz házirangadón is Lomineisvili állása volt biztatóbb, de mégis Dzagnidze szerzett lépéselőnyt. A cseh Jana Jackova a sorsolás ismeretében alighanem már az első forduló után helyfoglalással rendelkezett, a harmadik forduló számára a végállomást jelentheti. A Caro-Kann védelem ritka, az orosz Morozevics által sikerrel alkalmazott változatban gyors vereséget szenvedett a grúz exvilágbajnoknőtől, Maja Csiburdanidzétől.

A német színekben játszó, egykori grúz olimpikon Ketino Kachiani az első forduló keservei közepette csak álmodozhatott arról, hogy a legjobb nyolc közé juthat. A sportolók jól tudják, hogy a sikert nem könnyű feldolgozni, így járt a szerb-montenegrói Natasa Bojkovic. Legyőzte a negyedik kiemelt Szvetlana Matvejevát, de továbblépése a világossal elszenvedett veresége után kétségessé vált. A rutin és az ifjúi hév csapott össze az orosz Jekatyerina Kozlovszkaja és az ukrán Katerina Lahno mérkőzésén. A francia védelmű párharc az orosz nagymesternő javára dőlt el. A másik három párbaj első játszmája kisebb-nagyobb küzdelem után végződött pontosztozkodással.

A nyolcaddöntő első játszmáinak eredménye:
Koszinceva,T(orosz, 2451, 16) - Koneru (indiai, 2513, 1) 0 - 1
Lomineisvili (grúz, 2391, 31) - Dzagnidze (grúz, 2452, 15) 0 - 1
Jackova (cseh, 2331, 51) - Csiburdanidze (grúz, 2502, 3) 0 - 1
Bojkovic (szerb-montenegrói, 2400, 29) - Kachiani (német, 2439, 20) 0 - 1
Kovalevszkaja (orosz, 2467, 12) - Lahno (ukrán, 2493, 5) 1 - 0
Cramling (svéd, 2491, 6) - Cmilyte (litván, 2430, 22) döntetlen
Zsukova (ukrán, 2471, 10) - Sztefanova (bolgár, 2490, 7) döntetlen
Paehtz (német, 2385, 40 ) - Xu, Yuhua (kínai, 2474, 9) döntetlen