Vágólapra másolva!
A nem hivatalos salakpályás világbajnokság már hosszú ideje az egyik legkedveltebb Grand Slam-torna, hiszen a hétfőn kezdődő Roland Garroson nem a vizet fakasztó adogatás, a szerva-röpte, hanem többnyire a türelmes és biztonságos alapvonaljáték érvényesül.

Erre talán a legendás Pete Sampras és a zseniális Boris Becker esete a legjobb példa. A tavaly visszavonult amerikai klasszis a többi GS-viadalon összesen 14 egyéni elsőséget szerzett - ezzel világrekorder -, a francia fővárosban azonban csupán az elődöntőig jutott, még 1996-ban. A német ászkirály hat GS-diadallal büszkélkedhet, ám a Roland Garroson nem termett számára babér: kétszer, 1987-ben és 1991-ben jutott a négy közé.

A viadal talán legnagyobb esélyese a jelenlegi világelső svájci Roger Federer, aki tavaly nyert Wimbledonban, majd az esztendő végén a Mesterek Kupáján is diadalmaskodott, s az idei első GS-viadalon, Melbourne-ben sem talált legyőzőre. A 22 éves jobbkezes csillag idei mérlege ugyancsak imponáló: 32 meccset nyert meg, s mindössze három alkalommal kapott ki. A legutóbbi tornagyőzelme jelzi, milyen fantasztikus formában van: vasárnap a hamburgi torna döntőjében legyőzte Guillermo Coriát, s a szakértők szerint, aki az argentin salakspecialistát kedvenc felületén megveri, abból Párizsban is király lehet.

Ennek ellenére Federer óvatos: "A kezdet nagyon fontos, számomra pedig különösen az, hiszen tavaly és tavalyelőtt már az első körben kikaptam."

A magyarok ellenfelei
Elkészítették a francia nyílt teniszbajnokság első fordulójának párosítását. A világranglistán legelőkelőbben jegyzett, a Roland Garroson a 29. helyen rangsorolt Mandula Petra a selejtezőből érkező riválissal találkozik, vagyis még az is elképzelhető, hogy a kvalifikáció utolsó köre előtt álló Gubacsi Zsófia ellen lép majd pályára. Kapros Anikó a 16. kiemelt svájci Patty Schnyderrel, Czink Melinda pedig a spanyol Virginia Ruano Pascuallal mérkőzik először.


A nőknél jóval rövidebb az esélyesek listája: a mezőnyből kiemelkedik a címvédő Justine Henin-Hardenne, igaz, a belga világelső vírusbetegsége után éppen a Roland Garroson tér vissza a pályára. Mellette az amerikai Venus és Serena Williams, valamint a hazai közönség támogatását élvező s az utóbbi időben remekül teniszező Amélie Mauresmo nyerhet. Bárki más diadala hatalmas meglepetés lenne.

A legnagyobb hiányzó a belga Kim Clijsters, aki csuklósérülése miatt nem játszik Párizsban: a 20 éves játékos tavaly a döntőig jutott, ott azonban kikapott honfitársától, Henin-Hardenne-től.

A versenynek ezúttal - Temesvári Andrea nyolcvanas évekbeli sikerei után először - lesz magyar kiemeltje: Mandula Petrát a 29. helyen rangsorolták, s ez azt jelenti, hogy az első körben elkerüli a nagyágyúkat. Igaz, a női mezőnyben ez nem sokat jelent. Mandulán kívül Kapros Anikó és Czink Melinda szintén automatikusan tagja a 128-as elitmezőnynek, és csatlakozhat hozzájuk Gubacsi Zsófia is, ha a selejtező harmadik körében is nyer. A főtáblán a férfiak között nem lesz magyar résztvevő.