Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) hivatalosan is bejelentette, hogy két évre eltiltotta a versenyzéstől a sprinter Kelli White-ot, miután bebizonyosodott róla, hogy évekig szteroidokat használt.

A párizsi atlétikai világbajnokságon 100 m-en és 200 m-en is győztes amerikai vágtázónak a vb-n és a júniusi nemzeti bajnokságon adott mintájában is modafinilt találtak. Mivel azonban a serkentők közé tartozó szer csak idén január elsejétől szerepel a doppinglistán, ez a vétség nem vont volna maga után ilyen súlyos következményeket.

Ugyanakkor az USADA vizsgálódásai, valamint a tavaly felfedezett új szteroidot, a THG-t kifejlesztő BALCO laboratóriummal kapcsolatban végzett szövetségi nyomozás során egyértelművé vált, hogy White-ot - edzőpartneréhez, Dwain Chambershez hasonlóan - 2000 decembere óta mesterséges teljesítmény növelőkkel (THG-val és EPO-val) látta el a Victor Conte vezette San Franciscó-i labor. A klasszist az eltiltás mellett ezért az elmúlt négy évben szerzett valamennyi érmétől is megfosztották.

"Valóban ezt tettem. A legfájóbb az, hogy nem csak magamat, de a hozzám közel állókat is becsaptam, amit nagyon sajnálok. Elnézést kérek mindenkitől" - nyilatkozott a 27 éves sprinter, aki elfogadta a büntetést, de jelezte, mindenképpen vissza akar térni a pályára eltiltását követően, 2006 májusában.

Az USADA döntése miatt a párizsi vb 100 m-es síkfutásának győztese a szintén amerikai, akkor második Torri Edwards lett, az ezüstérem az ukrán Zsanna Blockot, míg a bronzérem pedig a bahamai Chandra Sturrupot illeti.

A hosszabbik sprintszám aranyérme ugyanakkor arra az orosz Anasztaszja Kapacsinszkajára szállt, aki később, a budapesti fedettpályás világbajnokságon bukott meg a doppingvizsgálaton. Valószínűleg rá is kétéves eltiltás vár. A 200 m új ezüstérmese Edwards, bronzérmese pedig a francia Muriel Hurtis lett.